2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elesett brit katonák adatai a neten

2004. augusztus 19. 10:12

Több mint egymillió brit katona esett el csak a 20. század első felében. Mostantól halálozási anyakönyvi kivonatuk az interneten is a kutatók és a nagyközönség rendelkezésére áll.

Folyamatosan bővül az online elérhető genealógiai adatok köre Nagy-Britanniában, legutóbb az elhunyt katonák dokumentumai kerültek fel a hatalmas internetes adatbázisba.


A háborús halálozási adatok a General Register Office (Általános Népesség-nyilvántartó Hivatal) birtokában vannak. A brit országos statisztikai hivatal (Office for National Statistics) részeként, de önálló kormányhivatalként működő Hivatal gyűjti és rögzíti Angliában és Walesben a születésekről, házasságkötésekről és halálozásokról szóló okiratokat, anyakönyveket. A katonák halálozási dokumentumait beszkennelték, és elhelyezték a http://www.1837online.com címen, melyen - üzleti alapon - eddig is több millió adat állt a nagyközönség és a kutatók rendelkezésére.


Az 1837online részeként működő, különleges online archívum a búr háborútól a koreai háborúig elesett brit katonák adatait tartalmazza, ezen kívül más, tengerentúli katonai hivatalok dokumentumai is elérhetők rajta. Az oldal vezetője, Colin Miller így beszélt a projektről:


"Egyedi gyűjteményünkből gyűjteményből kiderül, mi történt a brit katonákkal az elmúlt kétszáz évben. Ebbe bele kell érteni a háborúban elesetteket, a születéseket és mindent, amit dokumentáltak ezekkel az emberekkel kapcsolatban - akár egy külföldi nagykövetségen, akár egy hajó fedélzetén. Megrendítőnek tartom, hogy a két világháborúban elesett sokezer honfitársunk adatai egyetlen kattintással megismerhetők."


A látogatók csak regisztráció után férhetnek az adatokhoz, a weboldalon minden letöltött dokumentum 10 pennybe kerül. Miller szerint: "Az emberek meg akarják ismerni magukat, a múltjukat és a családjuk múltját - ehhez az internet semmihez sem hasonlítható lehetőséget nyújt." A genealógia (családfa-kutatás) rendkívül népszerű szórakozás Angliában; több millió brit foglalkozik családja történetének kutatásával.


Az oldal háborús adatbázisában szerepel két háborúban elesett költő, Wilfred Owen és Rupert Brooke, valamint a háborús miniszter, Lord Kitchener is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár