2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentik az első antarktiszi épületet

2004. augusztus 26. 10:08

Egy új-zélandi egyesület elhatározta: restauráltatja az Antarktisz első épületét. A kunyhót egy norvég felfedező, Carsten Borchegrevink építette 1899-ben.

Korábban


Az Antarktisz felfedezése

Az Antarktisz sokáig nem csupán óriási jégsapkája miatt jelentett fehér foltot a világtérképen. Bár a rómaiak már sejtették egy hideg, jeges déli világrész létezését, felfedezése csak a 19. században kezdődött el, miután 185 évvel ezelőtt először pillantották meg a jeges partokat.

Egy arc a sarkokról

130 éve született minden idők legnagyobb sarkkutatója, Roald Amundsen, aki egyetlenként járt mindkét sarkon, és hajózott végig mindkét átjárón.

Carsten Borchgrevink volt az első, aki
eltöltött egy telet az Antarktiszon
A kunyhó, melyet Borchgrevink 105 évvel ezelőtt épített, még mindig áll, polcain pedig még ott sorakoznak a kapitány konzervei és egyéb holmijai. Az új-zélandi Antarctic Heritage Trust (Antarktiszi Örökség Alapítvány) szeretné megóvni az épületet, és elérni, hogy biztos helye legyen mind a kunyhónak, mind építőjének az Antarktisz meghódításának történetében.


Rob Fenwick, az alapítvány vezetője nemrég Norvégiában próbált pénzt gyűjteni a kunyhó restaurálására. Fenwick a norvég Aftenpostennek nyilatkozva elmondta, hogy a kunyhó részben már romokban hever, a tető egy részét már elfújta a szél, a házat és környékét pedig teljesen összepiszkították a pingvinek.


Az amerikai Getty Alapítványtól és a World Monument Fundtól már sikerült támogatást szerezni - mondta Fenwick a lapnak. Alapítványa azt reméli, norvég és brit források is megnyílnak a rekonstrukciót szorgalmazók számára.


Borchegrevink nagyrészt brit támogatással indította expedícióit, ezért hazájában, Norvégiában nem is nagyon ismert a neve. Sajnos soha nem érte el a Déli sarkot. 1902-ben tért haza Norvégiába, ahol érdemeiért lovaggá ütötték.


Ő fedezte fel azonban a Hvalbukta-öblöt, ahonnan Roald Amundsen elindult a Déli-sarkhoz vezető expedíciójára. Borchegrevink kunyhója az Adare-foknál áll, Antartisznak az új-zélandi partokhoz közeli vidékén.


Fenwick és alapítványa azt reméli, Borchegrevink kunyhójának restaurálása után egyszer felújíthatják majd Robert Scott és Ernest Shackleton egykori szállásait is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár