2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

George Washington három életkorában

2004. augusztus 30. 13:24

Az amerikai nemzet atyjának fiatalkori, hadvezéri és elnöki portréját restaurálják a legkülönbözőbb korszerű technikákkal.

Tudósok és történészek nyáron nagy munkába kezdtek annak érdekében, hogy az amerikaiak elé állítsák George Washingtonnak, `a nemzet atyjának` igazi alakját - pontosabban igazi alakjait, mivel a fiatal férfit, a hadvezért és az elnök portréját egyaránt restaurálni szeretnék a legkülönbözőbb korszerű technikákkal. Az eredmény abban a 85 millió dollár költséggel létesítendő múzeumban lesz látható, amely 2006-ban nyílik majd meg Washington hajdani Mount Vernon-i birtokán, Virginia államban, az ő nevét viselő amerikai fővárostól 20 kilométerre Délre.

 

A munkát Jeffrey Schwartz antropológus, törvényszéki orvosszakértő, a New York-i Természettudományi Múzeum kutatója irányítja és mintegy tucatnyi más szakember vesz részt benne: akad közöttük génkutató, aki az FBI szövetségi nyomozóirodánál dolgozik, és plasztikai sebész is.

 

Azt tervezik, hogy három életnagyságú figurában jelenítik meg az ország egyesítőjét élete három különböző szakaszában: az egyik a 19 éves földmérőt mutatja majd a látogatóknak, a másik a függetlenségi háború amerikai csapatainak 45 éves főparancsnokát, a harmadik az Egyesült Államok első elnökét, 57 éves korában - közölte Jim Rees, a múzeumot létesítő Mount Vernon Estate and Gardens alapítvány elnöke.

 

Az egyik kiindulópontot az a 216 éve készült márványszobor jelenti majd, amely Virginia állam fővárosában, Richmondban látható a Capitoliumban. A szobor alkotója, a francia Jean-Antoine Houdon megmérte Washingtont és két héten át követte mindenütt, figyelve arckifejezését, testtartását. Szeptember 21. és 24. között lézersugarakkal háromdimenziós digitalizált felvételt készítenek a szoborról.

 

Elemezni fogják a Washingtonról 53 éves korában ugyancsak Houdon által készített maszkot, amelyet a New York-i Morgan könyvtárban őriznek, és a francia mester egy másik hasonló munkáját, amely viszont a washingtoni Corcoran múzeum féltve őrzött kincse.

 

Felhasználják a Washington fogazatáról, szemüvegéről, ruházatáról rendelkezésre álló adatokat, az őt ábrázoló festményeket, az őt leíró feljegyzéseket, hogy következtessenek súlyára, magasságára és más jellegzetességeire is. Az orvosszakértők számára a legnagyobb kihívás a fiatal Washington rekonstruálása lesz: gyakori eset ugyanis, hogy fiatalkori adatokból kiindulva kell megalkotni azt, milyen egy eltűnt ember idősebb korában - de a fordítottja igen ritka.

 

George Washington arcát minden amerikai ismeri a pénzjegyekre nyomott, szigorú képmásából: a múzeumban azonban szeretnék megmutatni a 18. század tipikus, dinamikus emberének több arculatát is.

 

A munkában nem használhatják fel az első amerikai elnök tényleges földi maradványait, amelyek alapján pontosan megtudhatnák koponyája vagy végtagjai méreteit, mivel senki sem akarja megzavarni az államférfi örök álmát.

 

Jeffrey Schwartz jövő nyárra készíti el azokat a gipszöntvényeket, amelyek a Mount Vernon Estate and Gardens alapítvány által kiválasztott művészek számára alapul szolgálnak George Washington három ábrázolásának elkészítéséhez. A művészek befestik, hajjal látják el és felöltöztetik a nemzet atyjának három szobrát. Az egyiken földmérő műszereivel lesz látható, a másik lovon örökíti meg, a harmadikon pedig az elnöki esküt teszi le.

 

mti

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár