2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csúcstechnológiás acélkohó az ipari forradalom szülőföldjéről

2004. augusztus 31. 12:01

Angol és amerikai régészek 1620-ból származó, csúcstechnológiájú ipari létesítményt tártak fel a világörökségi listán is szereplő angliai Shropshire-ben.

A világ első vasból épített 1779-es hídjának nevét viselő völgyben, Coalbrookdale-ben, a hídnál kétszáz évvel régibb cementtel rögzített acélkohó jóval azelőtt készült, hogy Abraham Darby felfedezte volna 1709-ben, hogy a vasolvasztás koksszal egyszerűbb, mint faszénnel.

 

Az olvasztót 1620-ban építették, ez az első ilyen Angliában, és az adott korszakból pedig az első és egyetlen, ami előkerült. Az Ironbridge Gorge Museum Trust (Vashíd-völgyi Múzeum Alapítványa) vezető régésze, Paul Belford elmagyarázta, hogy ez a felfedezés miként írja majd át a történelmet: "Az az elképzelés, miszerint az ipari forradalom hirtelen kezdődött el a tizennyolcadik század közepén, többé nem elfogadható. Az ipari kapitalizmus kifejlesztése tehát egy jóval hosszabb periódusra tehető." Hozzátette: "Ez a projekt új fénybe helyezi az ipari forradalom eseményeit: nem vitás, hogy már a tizenhetedik században létrehozták a csúcstechnológiájú ipar technikai hátterének alapjait. Az iskolai tankönyvekben szereplő 18. századi nevek csupán az óriások vállán álló emberek voltak".

 

Ronald A. Ross, a projekt társigazgatója az ontariói Wilfried Laurier Egyetemről a következőképp vélekedett: "A vashídnál végzett munkálataink az mutatják, hogy az iparosítás zsenialitása még máig is szegényesen van feldolgozva, és úgy tűnik, hogy az egész fejlődés jóval korábban kezdődött". A Coalbrookdale régészeti projekt 2001-ben kezdődött és az Ironbridge Régészcsoport irányítja a jövő évi befejezéséig. Az idei ásatási év nemrég ért véget egy nyilvános ásatási nappal. A projekt jövőre az olvasztó területén ás majd le még mélyebbre, és a középkor óta ott levő vízrendszert tárják majd fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár