2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerültek Nelson admirális elhallgatott levelei

2004. szeptember 3. 12:09

A viktoriánus cenzúra érinthetetlen hőssé változtatta a trafalgari csata győztesét, Nelson admirálist. Az új kutatások a hadvezér emberi gyarlóságait is bemutatják.

Korábban


Napóleon és Nelson ükunokái kibékültek

A trafalgari csata emlékére szervezett kiállítás kedvéért még a két régi ellenfél, Nelson és Napóleon ükonokája is megbékélt egymással.

Megtalálták Nelson admirális hajóját

Hivatásos kincsvadászok bejelentették: Uruguay partjainál megtalálták Horatio Nelson kedvenc hajóját, az HMS Agamemnont, melyen az admirális elcsábította Lady Hamiltont, és elvesztette egyik szemét.

Newton legyőzte Churchillt

A tömegvonzás mogorva atyja kevesebb, mint 5 százalékkal került ki győztesen a BBC által a legnagyobb brit megválasztásáért kezdeményezett szavazásból.

Nelson nílusi hősei

Kétszáz évvel a napóleoni háborúk után megtalálták azon angol katonák sírjait, akik Anglia leghíresebb admirálisa, Horatio Nelson alatt szolgáltak, és az abukiri csatában estek el.

Küszöbön áll Nelson teljes újraértelmezése

Horatio Nelson
(Lemuel Francis Abbot festménye, 1880)
Több mint ezer, eddig ki nem adott levél helyezheti új fénybe Lord Nelson admirális rejtett gondolatait. A kutatók szerint a viktoriánus történészek azért tartották titokban Nelson admirális most előkerült leveleit, mert attól féltek, hogy azok nem éppen a legdicsőbb oldaláról mutatják be Britannia egyik legnagyobb tengeri hadvezérét.


A levelek a Nemzeti Tengerészeti Múzeum (National Maritime Museum) által szervezett ötéves kutatási projekt során kerültek elő, és legelső alkalommal jövőre jelentetik meg őket - Lord Nelson trafalgari halálának kétszázadik évfordulója alkalmából.


Dr. Colin White, a múzeum Nelson-kutatójának tegnapi nyilatkozata szerint a levelek a Nelson-levéltár anyagának egyötödét teszik ki. "Nelson történetét az elmúlt kétszáz évben sokszor elmesélték már, de mindig ugyanúgy, és mindig a viktoriánus korszak kutatásai és megítélése alapján" - mondja a történész. "Legfőbb ideje, hogy új nézőpontból közelítsük meg a nagy hadvezér életét és tetteit. Az életrajzírók feladata nem csak a régi anyag újraértelmezése. Az új források fényében egy új történelmi szereplőt kell felépíteniük, s nemcsak a tenger hősének alakját kell megrajzolniuk, hanem az emberét is.


A Viktória-korabeli, az 1840-es és 50-es években megjelent életrajzok idején a kutatók szándékosan szelektáltak az anyagban, mert bizonyos részeket túlságosan személyesnek vagy épp erkölcstelennek ítéltek. Ezek a részletek igazából nem feleltek meg a kor viktoriánus, prűd normáinak."


Dr. White több mint 25000 mérföldet utazott, és több mint 30 levéltárból gyűjtötte össze Nelson admirális kiadatlan levelezését. Nelson egyik korai levelét - mely a Földközi-tenger térségére vonatkozó hírszerzési adatokat tartalmazott - indigó-lenyomaton találták meg, a British Library régi tengerészeti évkönyveinek lapjai közé rejtve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár