2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Newton legyőzte Churchillt

2003. november 17. 10:00

A tömegvonzás mogorva atyja kevesebb, mint 5 százalékkal került ki győztesen a BBC által a legnagyobb brit megválasztásáért kezdeményezett szavazásból

Korábban

A brit birodalom visszavág
A brit nemzetközösség fél évezredes történeti örökségét bemutató múzeum és dokumentációs központ nyílt.

Amint korábban beszámoltunk róla, a 1,2 millió résztvevővel 2002 novemberében zajló BBC2 Great Britons című sorozatához kapcsolódó szavazás alkalmával Winston Churchillt választották minden idők a legnagyobb britjének - Newton pedig csak hatodik lett.

David Starkey történész szerint a britek így hálálták meg, hogy az 1940-ben miniszterelnökké lett politikus "megmentette Nagy-Britanniát."

A világ visszafizette Newton szívességét

A 2003-as nemzetközi szavazás 10 ezer résztvevőjénak többsége Newtont választotta a legnagyobb britnek. A szavazók közül azonban így is minden ötödik Nelsont (21.4%) és minden hatodik Churchillt (17%) látja a legnagyobb britnek.

Keress sok pénzt, legyél történész!
A népszerű történelmi figurák iránti érdeklődést jelző sikeres szavazáson felbuzdulva az Independent a tíz legkiválóbbnak tartott angol történész listáját is összeállította
A BBC Great Britons című műsorában Newton életét bemutató történész, Tristram Hunt örömét fejezte ki az eredmény láttán, majd Newton népszerűségének okát keresve a BBC-nek elmondta: "Szerintem az eredmény megfelelően példázza Newton zsenialitását. Valóban a newtoni fizika - a gravitáció és a bolygók mozgásának megértése - révén vált lehetővé a műholdas adás, mely a sorozat globális sugárzásának feltétele. A világ most visszafizette Newton szívességét."

Narendhra Morar, a BBC Great Britons című műsorának megbízott szerkesztője elmondta "Newton győzelméhez természetesen hozzájárult a szavazás online kivitelezése valamint, hogy jobban megragadja a számítógépezésben jártas fiatal szavazókat."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár