2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Japán-amerikai internáltak a háborúban

2004. szeptember 9. 10:05

Az amerikai történelem egyik gyászos pillanata tisztázódhat: hat évtized után találkoznak az 1941-ben internált japánok leszármazottai.

Korábban


Unit731

Tokió hosszú idő után végre elismerte a kínai civilek ezreinek nyomorúságos halálát okozó biológiai hadviselés tényét. Ugyanakkor nemcsak az érintettek és leszármazottaik körében okozott nagy felháborodást, hogy a tokiói bíróságon kártérítési igénnyel jelentkező 180 kínai állampolgár keresetét azzal az indokkal utasították el, hogy a jóvátételi ügyeket nemzetközi békeszerződések kormányzati szinten már rendezték.

Titkos dokumentum a japán atomról

Most előkerült titkos iratok szerint Japán egészen közel járt ahhoz, hogy a második világháborúban saját atombombát készítsen.

Japán biológiai és kémiai hadviselése Kínában

A japán kormányok hivatalosan még mindig nem ismerik el, hogy a második világháborúban, Kínában biológiai és vegyi hadviselést folytattak.

Levelek az internálótáborba

Az 1941 decemberében erőszakkal deportált japán-amerikaiak szeptemberben találkoznak az arkansas-i internálótáborban. A rendezvényre a szervezők legalább 900 embert várnak.


A szervezők közel két évet töltöttek azzal, hogy előkészítsék a "Megszakított Japán-Amerikai Élet Nemzeti Konferenciát" (Japanese-American Life Interrupted National Conference). A hatvan évvel ezelőtti események óta ez az első alkalom, hogy rangos és méltó módon emlékeznek Arkansas-ban a helyben történt gyászos eseményekre.


Jerome Relocation Center,
Denson, Arkansas
"A táborok túlélői, családtagok és történészek lesznek jelen, illetve Japán hivatalosan is képviselteti magát a szeptember 23-26-án tartandó konferencián" - nyilatkozta Johanna Miller-Lewis, a Little Rockban található Arkansas-i Egyetem történeti tanszékének vezetője.


Az Arkansasba utazók között van a chicagoi Sam Ozaki háborús veterán is, aki a második világháborúban szolgált az amerikai hadseregben, ám a családja ezalatt a szögesdróttal elzárt Jerome-tábor foglya volt. Rajta kívül felesége, testvére és nővére és az ő családjuk is részt vesznek majd a konferencián. Ozaki a háború alatt Európában harcolt a 442. ezred tagjaként, ami majdnem teljes egészében japán-amerikaiakból állt. Ezért is volt számára szomorú, hogy a csatatérről az internálótáborba kellett címeznie a leveleit, ha a családjának akart írni. Két társa haláláról, kiket bevetés közben öltek meg, szintén táborban élő családjaik kaptak értesítést.


"Elég nehéz visszagondolni rá, hogy a háborús Európából egy internálótáborba írtam leveleket" - nyilatkozta a Chicago Tribune-nak. "Jó pár évbe telt, amíg megpróbáltam elfogadni ezt a dolgot, és az is, amíg sikerült."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár