2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A három nagy konferencája

2003. november 28. 13:00

1943. november 28-án Teheránban találkozott Winston Churchill, J. V. Sztálin és F. D. Roosevelt

Előzmények

Casablanca amerikai módra I.
Hatvan évvel ezelőtt, a második világháború derekán Roosevelt amerikai elnök és Churchill brit miniszterelnök két, taktikai elemekben bővelkedő tanácskozást tartott Kairóban, az elsőt Csang Kaj-sek kínai generalisszimusz, a másodikat Ismet Inönü török államelnök részvételével, mindkettőt Moszkva képviselőinek távollétében. A két kairói konferencia között volt Teheránban a második világháború első amerikai-brit-szovjet csúcstalálkozója a vezérkari főnökök bevonásával. Mindhárom értekezlet, de különösen a két kairói, a véres világháborús események mögött zajló katona- és hatalompolitikai taktikázás magasiskolájaként került a hadtörténelembe.

1943 tavaszán a sztálingrádi győzelem és az afrikai hadműveletek befejeződése időszerűvé tette a három nagy szövetséges hatalom háborús és béketerveinek, elképzeléseinek egyeztetését. Sztálin arról tájékoztatta Roosevelt elnököt, hogy már 1943 nyarán kész vele találkozni Alaszkában vagy Szibériában. Amikor azonban a szovjet vezetőhöz eljutott Roosevelt és Churchill június 4-i közlése a második front megnyitásának elhalasztásáról, elállt a találkozótól és visszarendelte washingtoni és londoni nagyköveteit. A kurszki győzelem után a Kreml átmenetileg úgy ítélte meg a helyzetet, hogy végső soron egy második front nélkül is elbánik Hitlerrel.



Casablanca amerikai módra II.
1943. október 19-én háromhatalmi külügyminiszteri találkozó kezdődött Moszkvában, a nyugatiak kilátásba helyezték 1944 tavaszára "az óceánon való átkelést" azzal a feltétellel, hogy a németek az invázió első két hónapjában ne tudjanak jelentős erőket átdobni a keleti frontról a nyugatira. Érlelődtek a feltételek egy háromhatalmi csúcstalálkozó megtartásához. A helyszínre vonatkozó döntés a háború folyamán angol-szovjet megszállás alá került Irán fővárosára, Teheránra esett. Churchill azonban nem akart úgy találkozni Sztálinnal, hogy előtte nem egyeztessen az amerikai elnökkel.

Megegyeztek, hogy úton Teherán felé, Kairóban tartanak konzultációt a kínai vezető, Csang Kaj-sej bevonásával, akitől azt kívánták megtudni, hogy miként lehetne a kínai részvételt a távol-keleti háborúban aktívabbá és hatékonyabbá tenni. Roosevelt felvetette ugyan a szovjet vezérkar képviselőjének meghívását a katonai jellegű megbeszélésekre, de Csang Kaj-sek meghívása - Churchill teljes megelégedésére - lehetetlenné tette a szovjet közreműködést. Moszkva akkor nem állt háborúban Japánnal és még a látszatát is el akarta kerülni annak, hogy távol-keleti tárgyú véleménycseréken részt vesz.

Az amerikai-brit-kínai konzultáció Kairóban 1943. november 22-én kezdődött és öt napig tartott. Az első tanácskozási nap témája a Bengál-öbölben tervezett amerikai-angol akció és a kínai bekapcsolódás lehetősége volt. Az európai hadszíntér témakörében Churchill a mediterrán térségre tette a hangsúlyt, Rooseveltet pedig még mindig elsősorban Ázsia érdekelte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár