2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beethoven Brunszvik Teréz naplóiban

2004. szeptember 17. 09:54

Brunszvik Teréz naplóhagyatékából válogatott, Beethoven és a Brunszvik család kapcsolatát vizsgáló összeállítást adtak ki.

Brunszvik Teréz
Hornyák Mária, - Brunszvik Teréz biográfusa, szellemi hagyatékának kutatója - elmondta: az Őrláng Füzetek 9. köteteként "Beethoven Brunszvik Teréz naplóiban" címmel megjelentetett kiadvány a kisdedóvás és a magyar nőnevelés úttörőjének hátrahagyott naplóiból gyűjtötte ki a zeneköltőre vonatkozó feljegyzéseket.


"Brunszvik Teréz naplóiban mindössze 67 Beethovennel kapcsolatos feljegyzést találtunk, ami a hagyaték terjedelmes voltát tekintve bizony elenyésző" - tette hozzá az életrajzíró, kutató. Feltehetően azért ennyire keveset, mert a naplóíró unokahúga, - a "Halhatatlan Kedves", Brunszvik Jozefin harmadik gyermeke - nagynénje irataiban édesanyja emléke után kutatva, nagy valószínűséggel megsemmisítette a hagyatékban található Beethoven-levelek egy részét, a naplókból pedig kitépte az anyja emlékét szerinte kompromittáló lapokat.


Az Őrláng Füzetek 9. kötete szerint Brunszvik Teréz megmaradt feljegyzéseiben nek csak Beethoven művészetéről, műveiről esett szó, de történt utalás Teréz férjnél levő Jozefin húga és Beethoven egymásra találására is. A Brunszvik Teréz Szellemi Hagyatéka Alapítvány létrehozásának egyik célja az óvodaalapító martonvásári grófnő naplóhagyatékának közkinccsé tétele, kiadása volt.


Az alapítvány tagjai nem könnyű feladatra vállalkoztak: Brunszvik Teréz 1808-tól 1858- ig íródott, csaknem fél évszázadon átívelő naplósorozata ugyanis 65 különböző egységet - zsebnoteszt, irkát, vaskos kötetet - számlál. "A feljegyzések németül, franciául, vagy angolul íródtak, írása nehezen olvasható, a külcsínre - mivel azokat nem mások általi elolvasásra szánta - nem helyezett hangsúlyt. Stílusa fesztelen, olykor pongyolaságtól sem mentes" és olykor megfeledkezett forrásának megjelöléséről" - olvasható a kiadványban.


"A nehezen kiböngészhető német, francia és angol szövegek számítógépre vitele és a jegyzetek összeállítása hallatlanul idő-és pénzigényes feladat-együttes. Ennek ellenére számítógépre került 15 naplókötet, amelyek nagyobb részének már a fordítása is elkészült" - fogalmazott Hornyák Mária.


A naplóhagyaték első köteteként 1999- ben az Argumentum Kiadó gondozásában "Magyarország, Veled az Isten!" címmel megjelent Brunszvik Teréz 1848-49. évi naplófeljegyzéseinek a kiadása, amit az alapítvány elképzelése szerint újabb kiadványok követnek majd - mondta Brunszvik Teréz életrajzírója.


(MTI Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár