2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Folytatódik a perzsa hajóhad utáni kutatás

2004. szeptember 20. 10:08

A Dareiosz hajóhada után kutató régészek a csekély eredmények ellenére sem adták fel a munkát: jövőre folytatódik a kutatás a görög tengereken.

Nem adta fel a görög és külföldi tudósokból álló nemzetközi régészcsapat, hogy nyomára bukkanjon Dareiosz 2500 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóhadának. Bár idén nem jártak nagy sikerrel, eltökélték, hogy jövőre sem hagyják abba a víz alatti feltárást.


Mint arról az év elején a Múlt-kor is hírt adott, az első víz alatti kutatásra tavaly ősszel, az Athosz-hegy lábánál került sor. Jelenlegi tudásunk szerint ugyanis itt süllyedt el egy hatalmas viharban, i. e. 492-ben Dareiosz perzsa király flottája.


Az idei kutatási idényben, május végétől június közepéig mindössze egy bronz dárdahegyet találtak. Ezen kívül sajnos nem sikerült a hadjárat idejére datálható fegyvereket vagy egyéb tárgyi emlékeket találni. Shelley Wachsmann, a Texasi Egyetem Tengeri Régészeti Intézetének munkatársa az athéni mélyvízi régészeti konferencián mégis bejelentette: a kutatást nem adják fel, és folytatják a tengerfenék feltárását.


A kutatók számos roncsot találtak, ám ezek sajnos mind a későbbi századokból származnak. A régészek jövőre az Athosz-hegy lábának délnyugati részét vizsgálják át.


Hérodotosz szerint a pezsák 300 hajót és 20 000 embert veszítettek, mikor a Hellász ellen indított hajóhaduk egy hatalmas viharban megsemmisült.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár