2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill letagadta a V2 rakétákat London előtt

2004. szeptember 23. 09:25

Nemrég napvilágra jutott dokumentumokból kiderül: Churchill cenzúráztatta a híreket, hogy eltitkolja a V2 rakéták jelentette veszélyt.

A brit kormány cenzúrázta a híreket, és propaganda-adásokat sugárzott azért, hogy eltitkolja a háború sújtotta London lakossága elől a V2 rakéták jelentette veszélyt.


A pusztító német rakéták 1944. szeptemberében csapódtak először a városba, ám az általános pániktól tartó Winston Churchill miniszterelnök azt közölte a lakossággal: gázrobbanások történtek csupán.


Múlt héten az angol országos levéltár olyan dokumentumok titkosságát oldotta fel, melyekből kiderül: a kormány arra utasította a sajtót, hogy a gáz-hálózatban bekövetkezett robbanásokként tüntesse fel a támadást. Inkább növelni akarták tehát a lakosság kitartását és harci morálját, mintsem elismerni, hogy az ellenség hatalmas erejű hadi potenciállal rendelkezik.


A kormányszintű propaganda-művelet célja az volt, hogy csillapítsa a lakosság aggodalmát, és úgy állítsa be a robbanásokat, hogy azoknak semmi közük a háborúhoz. Churchill egészen 1944. november 10-ig tagadta, hogy a V2-esek fenyegetést jelentenének Nagy-Britannia számára. Addig várt a nyilvános bejelentéssel, amíg a szövetségesek már jobban fel voltak készülve a veszély elhárítására.


A nagy találati pontosságú V2-eseket Németországból és Európa megszállt részeiből indították. A rakéták néhány percen belül be is csapódtak - első célpontjaik közé tartozott Chiswick és a Kew-ban található Chrysler-gyár.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár