2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem lesz japán kapu az Uffiziban

2004. szeptember 21. 11:40

A világszerte ismert firenzei Uffizi múzeumnak egyelőre nem lesz új bejárata: Giuliano Urbani olasz kulturális miniszter személyesen torpedózta meg a japán Iszozaku Arata építész tervét, amelyre februárban ugyanakkor még rábólintott, s tárcája komoly támogatást is felvett e projekthez Firenze önkormányzatától.

A firenzei Uffizi galériában - amely évek óta pénzügyi nehézségekkel küszködik a hatalmas számú látogató ellenére - éppen a gyűjtemény jobb áttekinthetősége, s a művészetkedvelő vendégek százezreinek méltó fogadása érdekében terveztek új főbejáratot. Az eredetileg Palazzo degli Uffizi, azaz Hivatalok Palotájaként 1560 és 1574 között létesült épületbe - amely napjainkban a világ egyik leggazdagabb műkincsgyűjteményének ad helyet - elég nehézkes a bejutás, hiszen nem múzeumnak épült.


A tarthatatlan helyzetet látva a firenzei önkormányzat támogatást biztosított a toscanai főváros egyik legfőbb turistalátványosságának megújhodásához, s az új főbejárat megvalósításához 1,5 millió euróval (közel 380 millió forint) járult hozzá, a pénzt át is utalva a múzeumot felügyelő kulturális tárcának. Urbani miniszter azonban telefonon hívta fel a napokban Leonardo Domenici firenzei polgármestert, elvetve a japán építész terveit: ezzel az Uffizi új főbejáratának kiépítése további hosszú éveket késhet, állandósítva a múzeum előtt hosszan kígyózó sorokat.


Az Uffizi általános rekonstrukciója keretében elképzelt új főbejárat finanszírozásáról egyébként még február 28-án kötött írásos szerződést a firenzei városi tanács és a kulturális tárca, amely azonban a japán építész terveit végül is elfogadhatatlannak ítélve most felrúgta a megállapodást. A firenzei városvezetés szerint a római tárca az egész képtár és a környező terek felújítását veszélyezteti szeszélyével. Iszozaku Arata projektje nemzetközi ötletpályázati keretében bizonyult nyertesnek, s az olasz kultusztárca előszerződést is aláírt a japán tervezőirodával: Firenzében ezért nem értik, mit is akar most az Uffizi felújításával kezdeni a római minisztérium.


(MTI Panoráma - Tamássy Sándor)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár