2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legnagyobb brit

2002. január 16. 20:47

A győztes háború miniszterelnöke Shakespeare-t előzte meg.

A BBC által a múlt évben megrendezett felmérésben Nagy-Britannia második világháborús miniszterelnöke messze maga mögé utasította a második helyre került William Shakespeare-t és a harmadik helyen végzett Lord Nelsont.

A felmérés érdekessége, hogy államférfiak és hadvezérek uralják a rangsor élét, és az első tíz legjelentősebb brit közt csak egyetlen nő, I. Erzsébet brit uralkodó van. Az első húsz közé is csak három hölgy, Erzsébet királynő mellé Margaret Thatcher és Diana hercegnő került be. Az első tíz között azonban a modern idők képviseletében jelen van John Lennon.

Az államférfiak és a hadvezérek mellett az első tíz között szerepel Isaac Newton, a modern fizika atyja, és Isambard Kingdom Brunel mernök. A tudomány olyan nagy alakjai, mint Faraday, Fleming, Darwin vagy Alan Turning, a számítástechnika úttörője, csak a húsz legnagyobb brit között található. A közvélemény által a legnagyobb britnek tartott tíz személyről az idén dokumentumfilm-sorozatot készít a BBC.

David Starkey történész szerint nem véletlen Churcill "kiütéses" győzelme, a britek ezzel az elismeréssel adóztak az előtt, hogy az 1940-ben miniszterelnökké lett politikus "megmentette Nagy-Britanniát." Starkey egyébként, aki tavaly I. Erzsébet királynőről készített dokumetumfilm- sorozatot a Channel 4 televízió számára, személy szerint Newtont válaszotta volna minden idők legnagyobb britjének.

I. Erzsébet uralkodó egy másik közvéleménykutatásban is kiamagasló helyen végzett: a BBC rádio hallgatói őt válaszották minden idők legnagyobb brit uralkodójának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár