2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyilvánosak Churchill titkos iratai Palesztináról

2004. szeptember 28. 09:02

Titkosított levéltári anyag került nyilvánosságra Angliában, melyből kiderül: a brit miniszterelnök alkut akart kötni a szaúdi királlyal.

A brit országos levéltár nemrég újabb iratok titkosságát oldotta fel. A dokumentumokból kiderül, hogy a kormány 1971-ben 50 000 fontért megvásárolhatta volna Winston Churchill hagyatékát. Huszonöt évvel később, az állam és a Sir Winston hagyatékát gondozó megbízottak közti hosszas huzavona után a John Major vezette kormány nem kevesebb, mint 12 és fél millió fontért vette meg az egykori miniszterelnök személyes iratait.


A kormány annak idején azzal érvelt, hogy a milliónyi oldalra rúgó irattömeg jó része állami tulajdon, míg a Churchill-család a cambridge-i Churchill College-ben szerette volna elhelyezni a dokumentumokat. Sir Burke Trend államtitkár 1971-es, Churchill volt magántitkárának, Sir John Colville-nek írt levelében az olvasható: az államnak "nincs arra pénze", hogy az iratokat megvásárolja.


Más iratok a Palesztina jövőjéről folytatott titkos tárgyalásokról szólnak. Egy 1943-as, a Gyarmatügyi Hivatalból származó irat tanúsága szerint Churchill arra akarta rávenni Ibn Szaud szaúdi királyt, legyen segítségére abban, hogy Palesztinát a zsidóknak adják. Cserébe 20 millió angol fontot ígért és azt, hogy egy újonnan létrehozandó arab konföderáció vezető hatalma Szaúd-Arábia lehet.


Miután az amerikaiak tudomást szereztek Churchill titkos tárgyalásairól a későbbi izraeli elnökkel, Chaim Weizmann-nal, Anthony Eden külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a kormányfőnek. Churchillnek írt levelében Eden így fogalmazott: "Nem tudom, Dr. Weizmann-nak menyire van felhatalmazása, hogy az Ön nevében beszéljen, de kissé aggódom a Washingtonban ennek kapcsán keletkező zavarodottság miatt."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár