2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Középkori falu Budaörs mellett

2004. október 8. 11:04

Újabb szakaszához érkezett Budapest határában, Budaörs közelében az a nagyszabású ásatás, amely egyedülálló módon 26 hektárnyi területen tárja fel az elmúlt korok nyomait, s ahol nemrégiben 35 darab XII. századból megmaradt pénzérmét találtak - közölte a feltárásokat vezető régész az MTI-vel.

Korábban


Kelták és rómaiak Budaörsön

Kelta falu maradványait tárták fel Budaörs határában a régészek.

A munkálatok egy éve a Hosszúréti-patak mentén egykoron itt élt népek nyomait igyekeznek összegyűjteni, mielőtt lakópark épülne ide - mondta Terei György, a Budapesti Történeti Múzeum szakembere. Miután a földgépek eltávolították a felső humuszréteget, kiderült, hogy e helyen már hétezer évvel ezelőtt, a neolit korban éltek emberek, e népek nevét azonban nem tudni - tette hozzá. Innen kezdve összesen 14 korszak tárgyi emlékeit találták itt meg - erre utalnak az összegyűjtött cserépmaradványok és más értékes leletek.


Évezredekkel ezelőtt tároló gödrökben - a mai hűtőszekrény elődjében - óvták a melegtől a gabonát, húst - amint ez a feltárásokból is kiderült. A 6 ezer évvel ezelőtti neolitikumból már néhány ház maradványai is előkerültek, ez idő tájt cölöpök közé font, kötegek és agyagtapasz alkotta az otthonok falát.


A leletek tanúsága szerint 2500 évvel ezelőtt kelták telepedtek itt meg. E korban a szövés-fonás mesterségét már magas szinten űzték. Az avarkorból arany fülbevaló, övcsat, szablya tartozik az értékes megmentett tárgyak közé, amíg a honfoglalás korából malomkő maradványait sikerült megmenteni. A régészek nemrég megtalálták egy, az 1200-as években e helyen felépült falu nyomait, amely egy 1325-ös oklevél tanúsága szerint Kána néven volt ismert a környéken. Eddig 210 földbe vájt ház alapjait tárták fel. Ez idő tájt a széket még nem ismerték, helyette ülő gödröt ástak a szobában, hogy ebben pihenhessenek meg a megfáradt elődök. Sarkantyúk, ezüst gyűrűk és más tárgyak tartoznak a leletek közé, hívta fel rá a figyelmet a régész.


A falu később elnéptelenedett, 600 évig mezőgazdasági művelést folytattak helyén, ahová most a lakópark épül majd.


A középkori falu szerkezetéről légi felvételeket készítenek, a leleteket dokumentálják, lefotózzák, hogy az utókor számára ne vesszenek el. A kutatók elemzései alapján a leletekből újabb ismeretekkel gazdagodhat a tudomány - húzta alá Terei György.


(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár