2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Génvizsgálattal derítik ki a francia királyi szerető halálokát

2004. október 7. 10:28

VII. Károly szeretőjének exhumált holttestén végzett DNS-vizsgálattal derítik ki a halál okát

Franciaország első hivatalosan is elismert királyi szeretője kisnemesi családban született 1422-ben a Tourraine-ben lévő Fromenteau-ban. Anjou René felesége, Isabelle de Lorraine hercegnő fogadta udvarhölgyeként a francia udvarba, ahol 1443-ban találkozott VII. Károllyal. A pucér kebleket divatba hozó, szépséges és szellemes Sorel hamar lebilincselte a szégyenlős, zárkózott VII. Károlyt.

Sorel egyre komolyabb befolyást gyakorolt a királyra, s hamarosan megkapta ajándékba a Marne mellett fekvő Beauté kastélyt (emiatt nevezték Sorelt "la dame de Beauté"-nak). Sorel három lányt szült Károlynak és a negyedikkel nyolc hónapos terhesen úgy döntött, hogy a Loches-ban tartózkodó királyi udvart otthagyva Nyugat-Franciaországba utazik az angolok ellen viaskodó királyhoz.  A fagyos februári utazás során korábban indult meg a szülés, s Sorel halott gyermeket hozott világra, majd 1450-ben hamarosan ő is követte gyermekét a halálba.

A trónörökös, a későbbi XI. Lajos király azonban komoly ellenséget látott apja szeretőjében. Az egyik történet szerint Lajos többször is tőrrel fenyegette Sorelt. Más pletykák szerint a dauphin a gazdasági minisztert bérelte fel, hogy Sorelt megmérgezze. A pletykák hatására Károly elrendelte miniszterének letartóztatását és megkínzását. Le Coeur miniszter a kínzások hatására beismerő vallomást tett, és 1453-ban halálra ítélték.

A kivégzés előtt azonban megszökött a Poitiers-i börtönből, és Rómába menekült a pápához. 1456 novemberében halt meg Chio szigetén. Károly pedig Sorel halála után unokatestvére, Antoinette de Maignelais karjaiba menekült, ám tőle nem kapta meg azt az irányítást és szeretetet, ami Sorellel összekapcsolta. Mély depresszióban és melankóliában élte meg hátralévő éveit.

Az ügy látszólag tehát megoldódott, mégis ez maradt a francia történelem egyik mindmáig megoldatlan rejtélye. A francia történészek most abban reménykednek, hogy Agnes Sorel holttestének exhumálásával sikerül kideríteni halála pontos okát is, mely a hivatalos változatban "gyomorgyulladásként" szerepel.

A királyi szertő halála után 550 évvel a Lille-ben található Központi Egyetemi Kórház laboratóriumában DNS tesztek segítéségével vizsgálják meg Sorel exhumált földi maradványait. Sorel géntérképét a Párizsban található Kriminalisztikai Kutatóintézet készíti majd el. A vizsgálatok végeztével a maradványokat a Saint Ours templomban helyezik el, Agnes Sorel végakaratának megfelelően.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár