2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Család, emlékezet, program

2004. január 14. 12:44

Két hónapon belül bemutatja az oktatási tárca azt a számítógépes programot, amelynek segítségével mindenki összeállíthatja saját digitális családfáját, memoárját, családtörténetét. Ennek kapcsán a digitális családtörténeti kutatásokról szól összeállításunk.

Családi emlékezet program

A www.emlekezet.hu címen hamarosan letölthetővé váló szoftver segítségével bárki könnyen elkészítheti saját családjának történetét: digitalizálhatja a családi fényképeket, dokumentumokat, például bizonyítványokat, katonakönyvet, ellenőrzőfüzetet, érettségi bizonyítványt, születési, házassági, halotti anyakönyvi kivonatokat vagy a családi levelezéseket. Az elkészült családtörténeteket a levéltári törvénynek megfelelően a Magyar Országos Levéltár kezelésében egy digitális családtörténeti archívum formájában tárolják majd. Harmadik lépcsőben pedig létrejön egy internetes honlap, melyen nyilvánosan is elérhetők a családtörténetek, memoárok.

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman aggályosnak tartja az adatbázis nyilvánosságát. A Népszabadság értesülése szerint adatvédelmi szempontból az jelent gondot, hogy szenzitív adatokat tesznek közzé családjukról, illetve az sem világos, hogy az adatokat ki és mi célból tárolja majd. Az általános- és a középiskolás diákok nem tudják felmérni, milyen következményekkel járhat, ha különböző családi iratokat tesznek közzé a világhálón. Az oktatási miniszternek küldött véleményében kifejtette, nem tiszta, mi köze az oktatáshoz a digitális családfakutatásnak. Ez szerinte levéltárosok és történészek dolga.

Magyar Bálint oktatási miniszter szerint saját adatai felett bárki rendelkezhet, ám kérdés, hogy például a nagyapjára vonatkozó információkat illetően ki kell-e kérni az érintett véleményét. Megjegyezte: az emlékiratok könyv formában történő megjelentetésekor eddig sem volt gyakorlat, hogy a szerzők minden érintett családtag véleményét megkérdezzék. Ezeket az iratokat legföljebb néhány generáció idejére őrzi meg a család, költözéskor, váláskor egyre ritkulnak, majd végleg eltűnnek a családi emlékek - magyarázza Magyar Bálint a program hasznosságát. A miniszter szerint a három generációval korábbi ősökről már jóformán semmit sem tudnak a leszármazottak. A digitális memoárt viszont az unokák is folytathatják, bővíthetik a számítógép segítségével, így az utókor számára is hasznos dokumentumok maradhatnak fenn - véli.

Jó ötletnek nevezte és támogatja a szoftver közzétételét Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója. Szerinte a társadalmi építkezés szempontjából is hasznos kezdeményezés a digitális családi dossziék létrehozása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár