2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Etiópia visszaszerezheti Tony Blairtől szent királyi könyveit és ősi kincseit

2004. október 11. 10:55

Az etióp keresztény egyház és kormány visszaköveteli a britektől a 19. század végén elrabolt 3 milliárd font értékű műkincseit.

A jelenlegi brit miniszterelnöknek, Tony Blairnek erkölcsi kötelessége, hogy visszajuttassa Etiópiának azokat a műkincseket, melyeket több mint száz évvel ezelőtt raboltak el a brit csapatok - közölte az ország történetének egyik legtekintélyesebb szakértője.

 

Tony Blair a múlt héten rövid etiópiai látogatása során az afrikai országnak nyújtható segélyekről tárgyalt. Richard Pankhurst történész, Etiópia-szakértő elmondása szerint a brit katonák annak idején ritka vallási iratokat és több száz műkincset vittek el az országból.


"Blair magáért a rablásért persze nem felelős, de azért, hogy a kincsek eddig nem kerültek vissza, igen" - mondta a tudós az Associated Press hírügynökségnek. A történészt Erzsébet királynő idén tüntette ki Etiópia történelmének és kultúrájának hazai propagálásáért.


A brit csapatok az 1868-as maqdalai csata - és az etióp hadsereg szétverése - után tették rá a kezüket a műkincsekre. A legbecsesebb tárgyak közé tartozik II. Tewodros császár aranykoronája és kelyhe, mintegy 350 kézirat, tíz - a Frigyládát szimbolizáló ún. tabot, és más kegytárgyak. Mind közül a legértékesebb az etióp szent könyv, a Kebra Negast (Királyok Dicsősége) két példánya, melyeket a British Libraryben őriznek.


A legtöbb műkincs jelenleg a British Museum, a windsori kastélyban lévő Royal Library, és a Victoria and Albert Museum tulajdonában van. Az uralkodócsalád birtokol hat vallási kéziratot, melyek állítólag a legszebb etióp kéziratok közé tartoznak.


A 25 milliós etióp keresztény egyház és az ország kormánya együttesen próbál nyomást gyakorolni a brit kormányra, hogy az juttassa vissza a műkincseket, melyek együttes értéke 3 milliárd angol fontra rúg.


A brit hivatalos álláspont szerint a műtárgyakat csak parlamenti szavazással lehetne visszaadni. Mások szerint viszont "állandó kölcsönzéssel" meg lehetne oldani a visszajuttatást parlamenti döntés nélkül is. Pankhurst elmondta: ő maga is levélben fogja kérni a brit kormányfőt a kincsek visszaadására.


"Legalább akkora szentségtörés történt, mintha templomból rabolták volna el a kegytárgyakat" - mondta a 76 éves történész, aki negyven évig élt az afrikai országban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár