2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

75 éve hunyt el Heim Pál

2004. október 22. 10:00

A gyermekorvoslás úttörője felvilágosult nézeteivel megújította a korabeli magyarországi gyakorlatot.

Heim Pál

Az 1875. november 30-án Budapesten született Heim Pál 1897-ben szerezte orvosi oklevelét. Kezdetben gyakornok volt a budapesti gyermekgyógyászati klinikán, majd Breslauban Czerny tanársegédje. 1901-től főorvos lett Budapesten az irgalmasrendiek kórházában, 1907-től magántanár. 1918-tól a pozsonyi, a pécsi, majd a budapesti egyetemen a gyermekorvostan tanára volt. A csecsemőgyógyászat egyik magyarországi megalapítója, behatóan foglalkozott a csecsemők táplálkozási ártalmaival, a koraszülöttek ápolásának kérdéseivel. Nagy jelentőségű a gyermekvédelemmel kapcsolatos tevékenysége. Fontosabb művei: Általános haematológia (Preisich Károllyal), A gyermek táplálkozása. Budapesten kórház őrzi a nevét.

 

A lausanne-i, majd a budapesti egyetemen tanult, 1897-ben Pesten szerezte orvosi oklevelét. Kezdetben gyakornok volt a budapesti Stefánia gyermekgyógyászati klinikán, majd Breslauban Czerny tanársegédje. Ezután Lausanne-ban, majd a párizsi Pasteur-intézetben kutatott. 1901-től főorvos lett Budapesten az irgalmasrendiek kórházában, 1907-től a budapesti egyetem magántanára, a gyermekkori betegségek tárgykörében. Az I. világháborúban zászlóaljorvos volt, majd a sanoki katnai járványkórház parancsnoka. 1916-tól a főváros csecsemőkórházának főorvosa, 1918-ban az anya- és csecsemővédelem országos biztosa. 1918-tól a pozsonyi egyetemen a gyermekgyógyászat tanára, 1919-ben az egyetemmel együtt Budapestre települt. 1921-22-ben rektor volt, 1923-29 között a pécsi egyetem gyermekgyógyászat-tanára és klinikai igazgató. 1929-ben Budapestre nevezték ki, de tüdőgyulladásban váratlanul meghalt.

 

Ő a csecsemőgyógyászat egyik magyarországi megalapítója, behatóan foglalkozott a csecsemők táplálkozási ártalmaival, a koraszülöttek ápolásának kérdéseivel, a szoptatás jelentőségével. Igen fontos a gyermekvédelemmel kapcsolatos tevékenysége, kiemelte az orvosok feladatait a megelőző, felvilágosító munka terén, hangsúlyozta a képzett ápolónők szerepét. Fontosabb művei: Általános haematológia (Preisich Károllyal), A gyermek táplálkozása. Budapesten kórház őrzi a nevét. Fia Heim Ernő építész volt. 

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár