2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 éve született a magyar elektrotechnika nagy alakja

2004. október 26. 15:04

A mérnök-feltaláló Déri Miksa a folyószabályzások után az elektrotechnika területén ért el komoly eredményeket.

Az 1854. október 26-án Bácsban született Déri Miksa a magyar elektrotechnika egyik jeles továbbfejlesztője volt, aki Zipernowsky Károllyal és Bláthy Ottó Titusszal közösen kidolgozta a zárt vasmagú transzformátort. Ezzel megoldották a villamos energia nagyobb távolságra történő gazdaságos szállítását és elosztását. Zipernowskyval közösen szabadalmaztattak egy öngerjesztő váltóáramú generátort, amely motorként is működött. Nevéhez fűződik a róla elnevezett ún. Déri-féle repulziós motor. Emlékére a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Déri-díjat alapított.

 

A budapesti Műegyetemen kezdte mérnöki tanulmányait, majd a bécsi egyetemen szerzett vízépítő mérnöki oklevelet. 1878-82 között a Duna és a Tisza szabályozási munkáival foglalkozott, de már ekkor is folytatott elektrotechnikai tanulmányokat. 1882-ben Zipernowsky Károly munkatársa lett és belépett a Ganz-gyár villamos osztályára. Zipernowskyval közösen szabadalmaztattak egy öngerjesztő váltóáramú generátort, amely motorként is működött. Déri 1883-tól Bécsben dolgozott, mint a Ganz-gyár képviselője, de továbbra is együtt dolgozott Zipernowskyval a párhuzamos kapcsolású transzformátor kifejlesztésén. Közben előadásokat tartott Bécsben a Ganz-féle villamos világító rendszerről, és szabadalmaztatta azt Berlinben.

 

Dérinek Zipernowskyval és Bláthy Ottó Titusszal történelmi érdeme, hogy megoldotta a villamos energia nagyobb távolságra történő gazdaságos szállítását és elosztását. 1884-ben kezdtek kísérletezni vasmagos indukciós tekercsekkel, és kidolgozták új áramelosztási rendszerüket. Ez zárt vasmagú, mindkét oldalán párhuzamosan kapcsolt, tetszőleges áttételű, váltóáramú, transzformátornak elnevezett készülékek alkalmazásán alapult: a primér oldali nagyobb feszültséget mindegyik trafóban átalakították kisebb, fogyasztói feszültséggé. Az erőműoldali (feszültségnövelő) transzformátorok iránti igény csak a távvezetékek feszültségének későbbi növekedése idején, a XIX. század végén merült fel.

 

1889-ben Déri a bécsi Internationale Elektrizitats-Gesellschaft igazgatója lett, s ő valósította meg a bécsi villamos erőművet. 1898-ban egyfázisú repulziós motorként induló felvonómotort dolgozott ki, 1903-04-ben pedig azt a kétkefés egyfázisú repulziós motort, amelyet Déri-motornak neveznek. 1898 és 1902 közt alkotta meg a szintén róla elnevezett kompenzált egyenáramú gépet, amelynél a lemezelt állórész hornyaiban helyezkedik el a kompenzált tekercselés. 1938. március harmadikán halt meg Meranoban. Emlékére a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Déri-díjat alapított. 

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár