2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Huszonöt éve mutatták be a Holocaust-sorozatot Németországban

2004. január 22. 09:00

Huszonöt évvel ezelőtt a Holocaust című amerikai tévésorozat megtörte a jeget: az elfojtás és elhallgatás évtizedei után egyszeriben az egész német nemzet szembesült a náci diktatúra rémtetteivel és a zsidók megsemmisítésével

Zsidó család kilakoltatása Amszterdamban
Több mint húszmillió német ismerte meg 1979. január 22. és 26. között a Holocaust című amerikai tévésorozatból a Weiss nevű, fiktív zsidó orvoscsalád kínszenvedésének történetét.

Az összesen hat órás, négyrészes film után ezerszámra érkeztek megrendülést és együttérzést tolmácsoló telefonok és levelek a művet vetítő tévétársaságokhoz.

A német napilapokban, folyóiratokban, a televízióban és a rádióban egymást követték a hosszú időn át elhallgatott témával foglalkozó írások és műsorok.

A Spiegel 1979. január 29-i számában a magazin akkori kiadója, Rudolf Augstein így jellemezte sok német magatartását: "Náci múltamról nem szívesen beszélek". Az illetők ezután kijelentették, hogy úgymond semmit nem tudtak a nácik által elkövetett bűntettekről, nyomban kétségbe vonták azok valóságtartalmát, de ugyanakkor beismerték: "A háború érzéketlenné tett. Aztán hirtelen rádöbbentem, hogy egész idő alatt csak a magam és a családom sorsával törődtem. A zsidók sorsa kívül maradt látóteremen".

A Stern című hetilap akkori főszerkesztője, Henri Nannen 1979. február 1-jén arról számolt be lapjában, hogy a sorozat első részének megtekintése után felesége sírva fakadt, visszaemlékezett arra, amit ő mint fiatal "árja" nő átélt, és feltette a kérdést: "Istenem, mi is történt velünk, hogy megengedtük ezt?" Saját szerepéről Nannen így írt: "Igen, én tudtam róla, de túlságosan gyáva voltam, hogy tiltakozzam ellene. Az a kérdés fel sem merül, hogy tehettem volna-e bármit is ellene. A szörnyű kérdés az, vajon miért egy amerikai filmre volt szükség ahhoz, hogy megértesse velünk: holokauszt mindenütt van. Ma is, negyven év múltán is."

Az Einsatzgruppe jelentése Kelet-Európa
A Holocaust című amerikai sorozat, a Weiss család története nem az egyetlen film, amely az 1970-es évek végén a német nácizmussal foglalkozott. Alkalmas volt azonban arra, hogy nagy tömegeket szólítson meg. Talán csak akkor érett meg az idő rá, hogy a német nép szembenézzen a történtekkel. Sok egykori náci még élt, sőt, magas beosztásokban dolgozott, s a következő nemzedékekre súlyos teherként nehezedett a múlt és a hallgatás. Úgy tűnik, egy amerikai produkciónak kellett megszületnie ahhoz, hogy széles körű vitát indítson el a nácizmusról - ekkora sikerre azonban senki nem számított.

A hatalmas és elismerő visszhang ellenére a sorozat vetítése után még hosszú időn át folyt a vita arról, hogy egy ennyire bonyolult témát szabad-e erősen leegyszerűsített hollywoodi filmben feldolgozni. Csahogy mégis ez a hollywoodi alkotás volt az, amely a tragédiát milliók számára emberi közelségbe hozta, és felfoghatóvá tette a látszólag felfoghatatlant.

Egyébként éppen 34 évvel a sorozat vetítése előtt, 1945. január 27-én szabadították fel a szövetségesek az auschwitzi haláltábort, 1996 óta pedig ez a nap a nácizmus áldozatainak emléknapja Németországban.

MTI Nézzen körbe a Holokauszt Múzeumban!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár