2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ismert és ismeretlen Capa

2004. október 13. 09:45

Fotókiállítás nyílt Párizsban a magyar születésű fotóriporter halálának 50. évfordulója alkalmából.

Robert Capa, a magyar születésű híres fotóriporter halálának 50. évfordulója alkalmából Az ismert és ismeretlen Capa címmel kiállítás nyílt a párizsi Francia Nemzeti Könyvtárban. Capa életműve, amelyet testvére, a Cornel Capa által alapított International Center of Photography őriz, 100 ezer fotót és 70 ezer negatívot tartalmaz. A párizsi kiállításon 300 képet láthat a közönség.

 

A könyvtár alapanyaga kezdetben abból a 64 képből állt, amelyet még 1964-ben vásárolt meg a Capa által alapított Magnum hírügynökségtől. Később azonban további anyagokat találtak a Történeti Múzeumban és egy magángyűjtőnél, aki jóval a háború után Capa egyik barátjának régi házában egy ládában több, mint száz negatívra és képre bukkant - írta a párizsi Libération című napilap. Mivel a kiállítók csak a Franciaországban őrzött dokumentumokat használták fel, Capa II. világháború előtti, franciaországi képei láthatók. Ritka, eddig ismeretlen felvételek is vannak közöttük bőven: például az a kép, amely Edouard Daladier miniszterelnökről készült, aki az 1938-as müncheni egyezmény aláírójaként tett szert kétes hírnévre, Csou En-lajé, a későbbi kínai kormányfőé, akiről Capa egy szintén 1938-as kínai útja során készített fotót, vagy egy 1932-es Trockij-portré, amely első ismert fotóriportjának része volt. De van kép Matisse-ról, Picassóról is. Képsorozat ad ízelítőt az 1939-es francia kerékpáros körversenyről, a Tour de France-ról, amelyet a fotós motoron követett.

 

Robert Capa: Falling Soldier

 

A kiállítás bemutatja Capa 1980-ban talált "munkafüzeteinek" egy részét is, ezenkívül a vitrinekben sorakoznak azok az újságok, amelyek kiemelt helyet biztosítottak spanyolországi riportjainak. Capa nem volt szenzációhajhász fotós. Öt háborúnak volt tanúja - írja a Libération - és mindenhol "együttérző" szemmel fotózott. A nagy tömegek ábrázolásánál jobban kedvelte a közelképeket, figyelt a mellékkörülményekre és meg tudta ragadni az intim pillanatokat. A kiállítás december 31-ig látható.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár