2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

XIV. századi freskók a boltív mögött

2004. október 14. 09:30

A sienai Santa Maria della Scala kórház funkció nélküli boltíve mögött Szent Jeromos és Szent Ambrus freskóját találták meg.

Az olaszországi Sienában, a híres tértől, a Piazza del Campótól két lépésnyire áll a ma múzeumként működő Santa Maria della Scala kórház, amelyről egy 1090-ből származó ajándékozási levél tesz először említést. Az épületben, amely annak idején egy zarándok útvonal mentén áll és fáradt, beteg zarándokoknak adott menedéket, a jelenleg folyó restaurációs munkák során tűnt fel a művészettörténészeknek, hogy kápolnájának egyik falán furcsa, funkció nélküli boltív található. Óvatosan lebontották és kivételesen jól konzervált, ritka szépségű freskókat találtak mögötte. A piros sapkás és fekete szakállas alakokat Szent Jeromosként és Szent Ambrusként azonosították. Ez utóbbi köntösén egy csillag alakú melltűben Krisztus arca látható.

 

A szent bal kezében kést fog, amelynek éle egy könyvre támaszkodik - írja a milánói Corriere della Sera.  A freskó alatt felfedeztek még egy kis szekrénykét is, amely a múzeum igazgatója szerint azonos Domenico Di Bartolo egy 1444-es freskóján látható tabernákulummal, amelyről idáig azt hitték, hogy csak a festő képzeletében létezett. A freskókat, mint a rajtuk hagyott kézjegyükből kiderül, Cristoforo di Bindoccio és Meo di Pero készítették 1370-ben. Eddig közepes tehetségű festőknek tartották őket, de művük szépsége mást bizonyít.  A restaurálás még javában tart, a kápolna falainak legalább még 50 százalékát meg kell tisztítani a vakolattól, így nem zárhatók ki további meglepetések.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár