2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új film Nagy Imréről

2004. október 15. 10:30

Mészáros Márta új filmje Nagy Imre életének utolsó időszakát mutatja be. A Budapest Film és a Történelemtanárok Egylete szervezésében sorra kerülő filmvetítésre 2004. október 19-ig várják történelemtanárok és diákok jelentkezését.

A Budapest Film és a Történelemtanárok Egylete tisztelettel meghívja az érdeklődő történelemtanárokat és diákokat 2004. október 20-án szerdán 14.30-ra a Mammut mozi Aquincum termébe A temetetlen halott című film zártkörű vetítésére. A filmvetítésre 150 helyet tudunk biztosítani, jelentkezni az [email protected] e-mail címen lehet. A szervezők kérik feltüntetni, hogy diák vagy tanár-e a jelentkező.  A sikeres jelentkezést visszajelezzük, a helyek betöltésekor a jelentkezési sorrendet vesszük figyelembe. Jelentkezési határidő: 2004. október 19.

 

Jelenet a filmből

Mészáros Márta megrázó filmjében Nagy Imre életének utolsó időszakát mutatja be, a forradalomtól a száműzetésen, a börtönön, a tárgyaláson át a kivégzésig. A múlt Nagy Imre naplójából, visszaemlékezéseiben elevenedik fel. A játékfilm jeleneteit archív anyagok egészítik ki: Nagy Imre hiteles szövegei (önéletrajza, elemzései, felszólalásai, cikkei, levelei, a bíróság előtt tett vallomása), valamint korabeli filmek, híradóanyagok, fotók. A történelmi hitelesség érdekében a forgatást hosszas adatgyűjtés előzte meg. A történetet a színészi játék teszi átélhetővé.

 

A rendező, Mészáros Márta nyilatkozatából: "Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető - az 56-os nemzeti forradalom jelképe, miniszterelnöke -, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért...Személyes okom is volt arra, hogy ezt a filmet megcsináljam: gyerekkoromban ismertem meg Nagy Erzsébetet. Végigkövettem hányatott sorsát, amikor magányosan, kitaszítva élt, majd elszántan harcol; apja rehabilitálásáért. Nagy Imrével is többször találkoztam, máig emlékszem kedves, joviális alakjára. Nálam lehetett őt először nyilvánosan látni, a "Napló" filmsorozat második részében (Napló szerelmeimnek). Emlékszem az eufórikus fogadtatásra, amikor hajlott alakja föltűnt a vásznon. Régóta készültem arra, hogy filmet készítsek róla."

 

Főszereplők: Jan Nowicki, Moór Marianna, Horváth Lili, Csuja Imre,  Csányi Sándor,
Cserhalmi György, Mácsai Pál
Szakértő-konzultáns: Vészi János, Nagy Erzsébet, Rainer M. János
Operatőr: Jancsó Nyika
A film hossza: 127 perc.
Magyarországi bemutató: 2004. október 21.

 

Kritikarészlet: "A film könnyen befogadható, .. .mindenki számára közérthetően meséli el Nagy Imre élettörténetét, száműzetését és börtönben töltött másfél évét. A kort megélt, azt ismerő generációnak is tud új információval szolgálni arról. ...amiről csak sejtése lehetett az embereknek. Hibátlan az operatőri munka, a vágás és a zenehasználat egyaránt. Jan Nowicki remek választásnak bizonyult, hisz nem csak külsőségeiben hasonlít Nagy Imrére, hanem egészen kiváló módon jeleníti meg a politikus sokszínű személyiségét is. Az első pillanattól az utolsóig hiteles. A film objektív és történelem-hű akar maradni, nem ítélkezik emberek vagy ideológiák fölött, csak megmutatja a börtön nyomasztó bezártságát, a megtöretés eszközeit, a testi bántalmazás nélküli brutalitást, a korszak ellentmondásosságát és hazugságát. Nagyon fontos mű, mely méltó Nagy Imre emlékéhez, és ahhoz, amit '56-ról most gondolunk.'
(VOX, 2004. október)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár