2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felesége mérgezhette meg Nagy Sándort

2004. október 21. 10:02

Alexandrosz 32 éves korában hirtelen halállal távozott az élők sorából. Halálának körülményei évszázadok óta foglalkoztatják a történészeket.

Miközben a legendás ókori hódítók legnagyobbika Hollywood új sztárjaként készül visszatérni két film erejéig: Oliver Stone Nagy Sándor című filmje Colin Farrell és Anthony Hopkins főszereplésével jövő hónap végén jelenik meg az amerikai filmvásznakon. A Moulin Rouge rendezője, Baz Luhrmann azonos című produkciója pedig Leonardo di Caprio főszereplésével.

 

Úgy tűnik tehát kitűnően időzítette könyvének megjelenését

Graham Phillips, a népszerűsítő könyveket író történész, aki szerint Roxána valószínűleg Alexandrosz és a szintén titokzatos körülmények között életét vesztető Hephaisztón homoszexuális kapcsolatát bosszulta meg férje megmérgezésével. Szerinte mind Hephaisztón, mind pedig Sándor a sztrichninmérgezés klasszikus tüneteit mutatja. A kevés hozzáértő közül pedig a féltékeny Roxána volt az, aki ismerte a sztrichnin alapanyagát képező Strychnos nux vomica növényt.

A Sándor haláláról rendelkezésre álló minimális mennyiségű adat szerint a váratlan halál Babilonban, az akkori világ fővárosában következett be i.e. 323. májusában. Ekkor tartották ugyanis a titokzatos módon meghalt Hephaisztónnak, Sándor szeretőjének több napig tartó halotti torát. A kortárs forrás alapján dolgozó római történészek leírása szerint Sándor mielőtt összeesett, összegörnyedt a fájdalomtól.

"A kezdeti tüneteit, a nyugtalanságot, remegést és nyakmerevséget és fájdalmakat hirtelen éles gyomorfájdalom váltotta fel" - írja hasonlóképpen a Nagy Sándor: Gyilkosság Babilonban (Alexander the Great: Murder in Babylon) című könyvében a szerző, Graham Phillips. "Ezután összeesett, és ahol csak hozzáértek kegyetlenül rángatózott. Ezen kívül csillapíthatatlanul szomjas volt, lázas lett és delíriumos állapotba került, majd egész éjszaka látomásai és hallucinációi voltak. A végső stádiumban már nem tudott beszélni, ám fejét és karjait még képes volt mozgatni. Végül nehézzé vált számára a légzés is, kómába esett és meghalt."

A tünetekkel kapcsolatban a Kaliforniai Egyetem toxikológusai elmondták, hogy ezek bizony mind-mind sztrichninmérgezésre utalnak. Egy olyan méreg hatására, mely az idegrendszer izmokat kontrolláló kémiai transzmittereit bénítja meg.

A sztrichnin azonban abban a korban ismeretlen volt Nyugaton, és csak az Indus völgyében nőtt a Strychnos nux vomica, avagy varjúszem, melyből kinyerték. Nagy Sándor két évvel korábban járt a térségben hódító hadjárata során. Roxána, aki akkor elkísérte Sándort, a könyv szerint komolyan beleásta magát a helyi szokásokba, és meglátogatott egy olyan szent ligetet is, ahol a helyi papok a spirituális hatás fokozására kisebb adag sztrichnint használtak.

"Roxána volt az egyetlen, aki ismerte a sztrichnint. Nem egyszerűen csak Indiában járt, hanem megismerkedett a helyi szokásokkal is. Ebből jutottam arra a következtetésre, hogy ő ölte meg Sándort" - nyilatkozta a történész az Independentnek.

Az Oxfordi Egyetem professzora, Robin Lane-Fox, aki Oliver Stone történész szakértője volt a film forgatása során, meglehetősen szkeptikus Roxána bűnösségével kapcsolatban. "Ha meg akarta volna ölni Alexandroszt, akkor biztosra ment volna, és a helyszínen megöli. Nem kockáztott volna a mérgezéssel, mely lassú halállal jár és viszont gyanakvást vált ki" - mondta el az elméletről. "Igazából nem tudjuk mibe halt bele Nagy Sándor. Nagyon sok régi sebe volt, a sereggel vonult, maláriás lett, néha egész éjjel ivott. Lehet hogy egyszerűen csak rohamot kapott, és ezt a szervezete végül nem bírta ki."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár