2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Mars-kutatás története I.

2004. február 12. 09:02

A vörös bolygó évezredek óta izgatja a tudósok kíváncsiságát. A Múlt-kor a következő napokban összefoglalja a Mars-kutatás történetének legfontosabb állomásait. Háromrészes sorozatunk első részében a kezdetektől a 18. század végéig jutunk el.

Korábban

Mars, a vörös bolygó istene
Mars az ókori Róma egyik legfontosabb mitikus alakja volt, széles körben és számos formában tisztelték. Nemzői Jupiter és Juno, gyermekei pedig Romulus és Remus voltak

`A látóhatár Hórusza`: Egyiptomtól Keplerig

Arisztotelész
A `látóhatár Hórusza`: a Mars az ókorban

A Mars első megfigyelői az egyiptomiak voltak. Az istenként tisztelt vörös bolygó - embertestű, sólyomfejű lény alakjában - már az Újbirodalom 28. dinasztiájának idején feltűnik az ábrázolásokon, "a horizont Hórusza" név alatt. A feljegyzések beszámolnak a bolygónak az égbolton leírt fordított mozgásáról is.

Az egyiptomiak mellett a görögök is élen jártak a Mars vizsgálódásában. I. e. 300 környékén Arisztotelész megállapította, hogy a Mars távolabb van a Földtől, mint a Hold. Erre egy egyszerű természeti jelenség hívta fel a figyelmét: a Hold eltakarta a Marsot. I. sz. 130 környékén Ptolemaiosz lefektette a világegyetemről vallott elképzeléseinek alapjait; rendszerében az égitestek hierarchiája a következő volt:
Föld, Hold, Merkúr, Vénusz, Nap, Mars.





Amit Kepler köszönhet a Marsnak

Tycho Brache
obszervatóriumában
A 16. század végén a dán csillagásznak, Tycho Brache-nak sikerült minden korábbinál pontosabban feltérképeznie a Mars pályáját. Brache-nak még nem állt rendelkezésére teleszkóp: kénytelen volt megelégedni a bolygók pozíciójának meghatározására alkalmas mechanikus berendezéseivel - no meg éles szemével. A kezdetleges technikai feltételek ellenére is sikerült négy perces pontossággal leírnia a bolygók - köztük a Mars - mozgását. Brache asszisztense, egy német csillagász, bizonyos Johannes Kepler, javarészt a Mars megfigyelésére alapozva állapította meg a bolygók mozgásának első két törvényét:

  • A bolygók ellipszis alakú pályán mozognak, az ellipszis egyik gyújtópontja a Nap
  • A bolygók egységnyi idő alatt ugyanakkora pályát járnak be

    Kepler felfedezései legnagyobbrészt Brache-nak a Mars mozgásáról tett aprólékos megfigyelésein nyugodtak. A későbbi tudománytörténeti kutatások azt is megkockáztatták, hogy Keplernek aligha sikerült volna rájönnie a szabályosságokra, ha a Mars helyett egy másik bolygó megfigyelését választja. A Mars pályája egyszerűen ideális példa volt a német csillagász számára, mivel a bolygó a szokásosnál jóval elnyúltabb ellipszispályán kering.

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár