2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

59 éve szabadult fel az auschwitzi koncentrációs tábor

2004. január 28. 14:09

A dél-lengyelországi Oswiecimben (Auschwitz) és Brzezinkában (Birkenau) kedden, az áldozatok emléknapján ünnepélyesen megemlékeztek az egykori auschwitz-birkenaui hitlerista halál- és munkatábor felszabadulásának 59. évfordulójáról.

Korábban

A Páva utcai Holokauszt Múzeum
Elkészült a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely épülete, amelyet egy nappal a 60 évvel ezelőtt elhurcolt zsidókra való emlékezés napja előtt, 2004. április 15-én nyitnak meg
Náci beszállítócég a berlini holokauszt-emlékműnél
A berlini holokauszt-emlékmű építését leállították, mert a falfirkák elleni védekezéshez vegyszert előállító cég egyik leányvállalata a náci koncentrációs táborok beszállítója volt
Kárpótlás a nácizmus francia áldozatainak
A francia kormány kárpótlási programja körülbelül 8000 embert érint, akik egyik vagy mindkét szülőjüket elveszítették a nácik franciaországi mészárlásai során

A birkenaui volt koncentrációs tábor áldozatainak emlékművénél mintegy 400-an rótták le kegyeletüket, köztük volt foglyok, családtagjaik, illetve az áldozatok több hozzátartozója. Walter Rothschild berlini rabbi elmondta a kaddist, a zsidó gyászimát. Józef Matynia, egykor 10970-es számú auschwitzi fogoly a `csodával határos módon megmenekült és a kevés számú még élő volt fogoly nevében` arra szólította fel Európa és a világ kormányait, hogy ne engedjenek meg újabb háborúkat a földön. `Ha elutasítjuk a háborút, megmarad a béke. Ha elutasítjuk az ellenségeskedést, megmarad a barátság. Ha elutasítjuk a gyűlöletet, megmarad a szeretet. Legyen az itt kiontott vér a jó forrása az emberek között` - mondta.

1,1 millió auschwitzi áldozat
1940-45 között legkevesebb 1,3 millió embert hurcoltak Auschwitzba, túlnyomórészt zsidókat egész Európából (1,1 millió), továbbá 150 ezer lengyelt, 23 ezer cigányt, 15 ezer szovjet hadifoglyot és mintegy 25 ezer más nemzetiségű foglyot. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó (köztük 350-400 ezer magyar zsidó), 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű személy.
Az auschwitzi tábort az 1. ukrán fronthoz tartozó 100. lvovi gyalogos hadosztály szabadította fel. A harcokban 231 szovjet katona áldozta életét. Az 1940-ben létesített tábor három részből állt: az úgynevezett törzstáborból (Auschwitz I.), az 1942-től működő birkenaui táborból (Auschwitz II.) és az ezekhez csatlakozó mintegy 40 altáborból (Aussenlager), melyek közül a legnagyobb Monowicéban (Monowitz) működött.

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 59. évfordulóján, Andrzej Zoll, az állampolgári jogok szóvivője és Janusz Sepiol kis-lengyelországi vajda megállapodást írt alá egy nemzetközi emberi jogi központ létrehozásáról a vajdaság területén fekvő Oswiecimben (az egykori Auschwitzban).

Az elgondolás szerint a központ keretében létrehoznák a Humanista Főiskolát, az Emberi Jogok Akadémiáját és a Nemzetek Megbékélési Parkját. A Humanista Főiskolán három - filológiai, történelmi és vezetéstudományi - kar működne. Az Emberi Jogok Akadémiája a krakkói Jagelló Egyetemhez tartozna, és posztgraduális tanulmányokra nyújtana lehetőséget az emberi jogok védelmének témájában, többek között a szovjet utódállamokból érkező hallgatók számára. Zoll professzor hangsúlyozta, hogy zsidó szervezetek részéről semmiféle ellenvetés nem merült fel az elgondolással szemben.

mult-kor/mti

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár