2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A svédek visszaadták Ausztrália őslakosait

2004. október 20. 10:13

A stockholmi Néprajzi Múzeum visszaszolgáltatta a huszadik század eleji Ausztráliából származó aborigin csontokat és hullákat, melyek eddig gyűjteménye részét képezték.

Az aborigin vezetők 16 dobozban kapták meg a mintegy száz évre a stockholmi Néprajzi Múzeum került őseik csontjait és egyéb földi maradványait. A múzeum ezzel egyúttal azt is elismerte, hogy a köztiszteletnek örvenő svéd tudós, Erik Mjoberg (1882-1938) hullarablást és sírgyalázást követett el 1910-ben, amikor csontokat és koponyákat gyűjtött be É-Ny-Ausztráliában.

Erik Mjoberg
Ken Robinson, a Kimberley Jogi és Kulturális Központ vezetője elmondta, hogy Mjoberg, aki magát tudósnak és felfedezőnek nevezte, áldozatainak leszármazottai szemében hullarabló és sírgyalázó. Előbb rendszerint lefizette a helyi ausztrál bennszülötteket, hogy árulják el merre találhatók az ősi sírok. Egyszer egy fába temetkezett bennszülött hullájának megszerzése végett kivágta a fát és a halott minden maradványát eltulajdonította. Másszor bennszülött halottas meneteket követett, hogy nyomára bukkanjon a síroknak. Mivel a helyiek tudták, hogy Mjoberg a nyomukban van, elrejtették a sírt, de a svéd hullarabló tudós így is gyakran túljárt a bennszülöttek eszén.

A Kimberley Jogi és Kulturális Központ vezetője reméli, hogy hamarosan a British Museum rejtett zugaiból és a londoni Természettudományi Múzeum raktárhelységeiből is előkerülnek az aborigin hullákat tartalmazó gyűjtemények.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár