2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boszorkányűző üvegcsét találtak Angliában

2004. január 30. 09:00

Fekete mágia elűzésére szolgáló, ún. boszorkány-üvegcsét találtak a Lincolnshire grófságbeli Navenby faluban - adta hírül a BBC tegnap. A valaha hajtűt, hajtincseket és feltehetőleg vizeletet tartalmazó üvegcse a szakértők szerint boszorkányok gonosz varázslatai ellen védte a házat

Korábban

A salemi boszorkányok titka
Mary Beth Norton, a Cornell Egyetem professzora legújabb könyvében azt állítja: az 1692-es salemi boszorkányüldözés fő oka az volt, hogy a telepesek nem tudták feldolgozni az indiánoktól sorozatban elszenvedett vereségeket és szeretteik elvesztését

Rontás ellen tű, hajtincs, vizelet

A boszorkány-üvegcse eredetileg
talán tintatartó lehetett
Mivel a lelet az 1830-as évekből származik, úgy tűnik: a sötét erőktől való babonás félelem sokkal tovább hatalmában tartotta az angolokat, mint azt a történészek és néprajzkutatók eddig hitték.

Az üvegcsét egy régi ház átépítésekor fedezték fel, ám mivel nem ismerték fel azonnal a jelentőségét, jó darabig dísztárgyként tartották a polcon. Jo Butler, a ház tulajdonosa így meséli a történetet: "Az építőmunkások csákánnyal ásták az alapot, mikor egyikük rábukkant az apró edényre. Láttuk, hogy fémdarabkák meg valami pántszerűség van benne, de mivel sohasem hallottunk a boszorkány-üvegekről, egyszerűen félretettük a lépcső alá."

Csak akkor derült ki, mit is találtak valójában, amikor az üvegcsét elvitték Lincolnshire grófság régészeti osztályának nyílt napjára. Ennek az osztálynak a munkatársa, Adam Daubney azonosította először a különös tárgyat. "Hihetetlen pillanat volt!" - lelkendezett Daubney. "A szakirodalomból ugyan már ismertem a rontásűző üvegcséket, de a saját szememmel még sohasem láttam ilyen tárgyat. A boszorkány-üvegcsék rendkívül ritkák, úgyhogy beleborzongtam, amikor a kezembe foghattam egyet."

A Navenby-ben felbukkant üvegcse - formájából ítélve - eredetileg tintatartó vagy tolltartó lehetett. Kiásás közben sajnos összetört, de a tartalmát sikerült maradéktalanul összeszedni.

"Kicsit a Haitin űzött vudu-praktikákra hasonlít, hogy emberi hajat és tűket használtak a rontás elűzésére" - mondta Daubney. "Számunkra sem egészen világos, mi vezette a tégely összeállítóit. Egyesek szerint azért raktak tűt és vizeletet az üvegbe, hogy amikor a boszorkány pisil, szúró fájdalom kínozza. Az üvegtől azt is remélték, hogy az átkot visszafordítja arra, aki küldte."

A korabeli észjárás maradéktalanul bízott a rontásűző kellékek erejében. Daubney szerint: "Még csak azt sem kellett pontosan tudni, ki a boszorkány. Elég volt, ha az ember összeállított egy ilyen üvegcsét, és figyelte, ki harap a fűbe tőle. Az volt a boszorkány."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár