2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száztizenöt éve halt meg Habsburg Rudolf trónörökös

2004. január 30. 09:00

1889. január 30-án holtan találták a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban Habsburg Rudolf trónörököst és szeretőjét, Vetsera Máriát. A hivatalos verzió szerint kettős öngyilkosság történt, ám a titokzatos haláleset ma is izgatja a történelmi rejtélyek kedvelőit

Korábban

Az örök visszatérés boldogsága
Vélhetőleg a jövő év folyamán boldoggá avatja II. János Pál pápa IV. Károly magyar királyt. A boldoggá avatás feltételét képző csodát ugyanis - melyet az 1918 novemberében trónfosztott, visszatérési kísérleteiről ismert Habsburg száműzetésben bekövet

A család fekete báránya

Habsburg Rudolf...
Az esemény híre szinte hisztérikus hangulatot keltett az Osztrák-Magyar Monarchiában, de különösen annak magyar felében. A 30 éves Rudolf, I. Ferenc József császár egyetlen fia, kivételes tehetségű, felvilágosult szellemű és művelt férfi volt, akire nagy reményekkel tekintettek az alattvalók.

Rudolfot - a Habsburg-család szokásaihoz híven - igen alaposan készítették fel a trón elfoglalására: a katonai nevelés mellett jogot, művészetet, irodalmat és nyelveket tanult (angolul, franciául,magyarul, lengyelül és csehül beszélt), emellett sokat utazott.



1881-ben - politikai okokból - feleségül vette Stefánia belga hercegnőt. Bár a trónörökös soha nem tudta megszeretni hozzáerőltetett feleségét, a házasságból született egy leánygyermek.

...és szerelme, Vetsera Mária
A liberális és antiklerikális nézeteket valló koronaherceg viszonya apjával egyre rosszabb lett. Ferenc József végül már el is zárkózott attól, hogy fiát bevonja az államügyek intézésébe.

A soknemzetiségű Monarchia problémáiról nyíltan beszélő, az orosz imperializmust ellenérzéssel szemlélő Rudolf ezután könyveket írt utazásairól, és ellenzéki hangvételű névtelen cikkeket publikált egy radikális bécsi lapban.

A magyarbarát hírében álló, a népnyelvben "Rezső királyfinak" is emlegetett főherceg 1886-ban Jókai Mórral együtt megindította a monumentális Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című, 22 kötetes munkát.

Rudolf 1887 végén beleszeretett Vetsera Mária bárónőbe, akit feleségül is akart venni. Az alig 17 éves Máriával folytatott viszonyát apja parancsára sem volt hajlandó megszakítani, sőt - a harcosan katolikus Habsburg-család megbotránkozását is kiváltva - házassága felbontásáért a pápához fordult.

A depressziós, kétségbeesett trónörökös ekkor vesztette életét: 1889. január 30-án szeretőjével együtt lőtt sebekkel találták holtan a Bécshez közeli mayerlingi vadászkastélyban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár