2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálták 56 és a Kádár-kor magántörténelmét

2004. október 22. 09:30

Az 1956-os Intézet a forradalom és a Kádár-korszak személyes történeteinek digitalizálásával új internetes tartalomszolgáltatást indított. A korszakot személyes sorsával felidéző negyven emlékező adatbázisában megtalálhatók Kende Péter, Karátson Gábor, Ujlaki Dénes, Ungváry Rudolf, Vásárhelyi Miklós és Wittner Mária személyes történetei is. A magántörténetek szubjektív emlékanyagát és az eredeti beszélgetésből válogatott hangrészleteket jól használható fényképes portrétár és társadalomtörténeti kislexikon teljesíti ki.

A Magántörténelem - 1956 és a Kádár-korszak címmel indított internetes tartalomszolgáltatás alapja egy olyan társadalomtörténeti adatbázis, amelyben személyes visszaemlékezések idézik fel a 20. század második felét, az 1956-os forradalmat és a korai Kádár-korszakot. Az emlékezők, az Oral History Archívum interjúalanyai több évtized távlatából mondták el életüket, a velük történteket, a történelmi, politikai vagy magánéleti eseményeket, és értékelték, értelmezték azokat. Felelevenítették a forradalom alatti és a szellemi ellenállásban kifejtett tevékenységüket, a megtorlást, a börtönéveket, majd a szabadulás utáni visszailleszkedés nehézségeit.

Az interjúalany eredeti beszédstílusát megőrizve rövidített, szerkesztett változatban tartalmazó interjú-adatbázist a korszak hangulatát idéző fényképek, dokumentumok, valamint a korszak jelentős figuráinak portréi illetve az eredeti beszélgetésből válogatott hangrészletek teszik teljessé. Az interjúk adatlapjai az interjúalany nevét, születési (halálozási) évét, foglalkozását és életútjának főbb állomásait, a teljes interjú hozzáférhetőségét, számát, készítésének idejét, terjedelmét és az interjúkészítő nevét tartalmazzák.

Az interjúalany nevére kattintva az emlékező életrajzát, fotóját, valamint az interjúrészlet megtekintését és a hangdokumentumok lejátszását lehetővé tevő linkeket találjuk meg. Innen az interjúrészlet címére kattintva jeleníthető meg a szerkesztett szöveg. A cím alatti hang-linkekre kattintva a hangdokumentum terjedelmi adatait tartalmazó képernyőn indítható el az interjúrészletek lejátszása. A maximum 1-2 MB nagyságú fájlokhoz Windows médialejátszó szükséges. A portréra vagy a szövegközi fényképekre kattintva azok nagyobb méretű nézőképe és adatai érhetők el.

Az 56-os Intézet adatbázisából összeállított KISLEXIKON a szövegekben előforduló események, fogalmak, intézmények és személyek azonosításában nyújt segítséget. A fogalomkereső az Akadémia utcai pártközponttól a világifjúsági találkozóig 230 fogalom, esemény illetve intézmény adatait tartalmazza. A személyi adatbázis Aczél Györgytől (1917-1991) Zsofinyecz Mihályig (1906-1986), az ötvenes évek kohó- és gépipari miniszteréig, és a Rákosi Mátyás Művek (Csepel Vas- és Fémművek) igazgatójáig 388 ember adatairól és rövid életútjáról ad tájékoztatást.

A tartalmak egy része angol nyelven is elérhető, amelyre az interjúalany életrajzát megjelenítő oldalról lehet átmenni. Remélhetőleg a magyarul nem beszélő látogatók navigálását segítő angol változat is hamarosan teljessé válik. A digitalizáslást az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta.

A szolgáltatás közvetlen elérési útja: http://server2001.rev.hu/oha/index_hu.html.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár