2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Irán segít az iraki műemlékek helyreállításában

2004. február 5. 09:00

Az Iráni Kulturális Örökség Szervezete bejelentette: szakértőkkel támogatná Irak háborúban megrongálódott értékeinek helyreállítását - olvasható a Tehran Timesban.

Mohammad Hassan Moheb Ali, az Iráni Kulturális Örökség Szervezete igazgatóhelyettese elmondta: Irán saját kulturális szférájába tartozóként tekint a jelenleg Irak területén feltalálható kulturális emlékekre is. "Az iraki műemlékek megóvása rendkívül fontos az iráni kultúra és vallás szempontjából" - nyilatkozta az igazgatóhelyettes.

Irán a Kulturális Örökség Szervezetén és külügyminisztériumán keresztül is jelezte az UNESCO-nak: ha a világszervezet elszánja magát egy nemzetközi csapat felállítására, az ország kész részt venni az együttműködésben. Moheb Alit mélyen megrendítette az egyedülálló vallási építmények elpusztulása, és egyértelműen közölte: az iraki helyreállításban iráni szakértők is szívesen közreműködnének.

A nyilatkozat egy átgondolt stratégia része, melynek célja az egykor Irán területén fekvő - de ma már más országokhoz tartozó - kulturális emlékek felújítása és megőrzése. Az igazgatóhelyettes bejelentésével egyidőben ugyanis a Kulturális Örökség Szervezetének egyik munkatársa azt is közölte: vizsgálatok készültek a jelenlegi Afganisztán és Tádzsikisztán területén lévő, egykor Irakhoz tartozó építményekről. A kutatások célja az volt, hogy megalapozzák és előkészítsék az épített értékek helyreállítását.

Erre szükség is lehet, hiszen az amerikai beavatkozás következtében számos iraki műemlék súlyosan megsérült, és kirabolták a valaha egyedülállóan gazdag gyűjteménnyel rendelkező iraki nemzeti múzeumot is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár