2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összefogás a műemlék jellegű épületekért Nagyváradon

2004. november 1. 10:30

A nagyváradi önkormányzat meg akarja menteni a régi városrészt, s a civil szférát és a lakosságot is be akarja vonni a műemlék jellegű épületek, valamint az értékes épületmaradványok pontos feltérképezésébe, amely a megóvás előkészítéséhez szükséges.

Az MTI érdeklődésére Földes Béla nagyváradi önkormányzati képviselő beszámolt arról: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciójának kezdeményezésére az önkormányzat nemrég eldöntötte: részletesen feltérképeznek valamennyi műemlék értékű épületet, hogy megmentsék a még létező, értékes, üvegberakásos ablakokat, régi kapukat és más kisebb tárgyat, amelyek önmagukban ugyan nem képviselnek különösebb értéket, de mindenképpen hozzátartoznak a régi város építészeti kincséhez. A munkát egy alapítvány fogja elvégezni, de a város vezetői a lakossághoz és a civil szférához is felhívással fordultak, hogy személyes bejelentésekkel segítsék elő a munkát. Az alapítvány feladata az is, hogy a költségvetési források mellett más finanszírozási lehetőségeket is találjon, és azokat a műemlékek restaurálására fordítsa.

 

Földes Béla elmondta: az önkormányzat mindent megtesz az épületek romlásának megfékezésére, de a dolgot nehezíti, hogy az ingatlanok zöme magántulajdonban van. "Kölcsönökkel is tudunk segíteni azoknak a tulajdonosoknak, akik vállalják a kapott hitel törlesztését, emellett a nagyobb beruházókat az épületvásárlás után kötelezni tudjuk, hogy restaurálják a birtokukba jutott ingatlant" - mondta a képviselő, aki szerint mindez azonban még mindig nem elég ahhoz, hogy az összes épületet rendbe tegyék. A romániai magyar sajtó szerint az önkormányzati döntést a közvéleményt felháborító eset siettette: a nagyváradi Sas Palota üvegablakait restaurálás helyett értéktelen üvegdarabokra cserélték, s emiatt a nagyváradi Körösvidéki Múzeum a munkálatok leállítását kérte az önkormányzattól.

 

Az illetékesek megállapították: a kivitelező nem állította össze a szükséges dokumentációt, nem vette nyilvántartásba az ólomüvegablak darabjait, és a munkálatokat végző személy minisztériumi engedéllyel sem rendelkezett, amely feljogosította volna a restaurálás elvégzésére. Az ügy megvizsgálása után úgy döntöttek, hogy hamarosan újrakezdik a munkálatokat, amelyekre ezúttal egy Bukarestből érkező műemlékvédelmi szakember felügyel majd.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár