2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Mars-kutatás története II. - A 19. század

2004. április 1. 10:00

Korábban

A Mars-kutatás története I.
A vörös bolygó évezredek óta izgatja a tudósok kíváncsiságát. A Múlt-kor a következő hetekben összefoglalja a Mars-kutatás történetének legfontosabb állomásait.
Mars, a vörös bolygó istene
Mars az ókori Róma egyik legfontosabb mitikus alakja volt, széles körben és számos formában tisztelték. Nemzői Jupiter és Juno, gyermekei pedig Romulus és Remus voltak.

Két hold vagy három?

Schiaparelli
Az 1870-es évekre már egyre sokasodnak a Mars-térképek és egyéb felszíni leírások. Korábban mások is próbálkoztak a domborzatok és `vizek` elnevezésének standardizálásával, ám Giovanni Virginio Schiaparelli, a milánói Brera Obszervatórium vezetőjének 1877-es egységes leírása vált általánosan elfogadottá.

Schiaparelli keresztelte el a Mars hegyeit, kontinenseit és "tengereit", javarészt történelmi és mitológiai nevek átvételével - ám jócskán merítve földi formák neveiből és a pokol különböző megnevezéseiből is.

Asaph Hall
A Mars holdjainak felfedezése az amerikai Asaph Hall nevéhez fűződik. A szegény családból származó Hall jórészt autodidakta módon tett szert csillagászati tudásra, mégis a matematika professzora lett Washingtonban. Hall, ki csak felesége állhatatos unszolására volt hajlandó folytatni a Mars és kísérői fürkészését, 1877. augusztus 18-án jelentette be, hogy megtalálta a bolygó két holdját.
Az égitesteket a nagyhírű angol etoni középiskola természetrajz-tanárának, Henry Madannak a javaslatára Phobosznak és Deimosznak nevezte el. A két szó félelmet és menekülést jelent, s a római mitológiában - némileg következetlenül - Mars istennek Aphroditétől született gyermekeit és a Mars harci szekerét húzó lovakat is szokták így nevezni.

Talán a tudósok kollektív tudatalattija lódult meg, talán páran mások sikerében szerettek volna kicsit osztozni - de még ugyanabban a hónapban bejelentette két tudós, hogy megtalálták a Mars harmadik holdját... A New York-i Henry Draper és a washingtoni Edward Singleton Holden felfedezése persze hamar tévesnek bizonyult - az állítólagos égitest sajnos még Kepler törvényeinek sem engedelmeskedett.

Flammarion
A 19. század utolsó harmadában a Mars fizikai jellemzőit és felszíni jegyeinek leírását tovább pontosították. Charles Augustus Young, a Princeton University asztonómia-professzora 1879-ben az addigi legpontosabb eredményeket teszi közzé a Mars átmérőjéről; Edward Emerson Barnard, a kaliforniai Lick Obszervatórium munkatársa pedig rendkívül éles szemével az 1890-es években észleli a Mars krátereit - ám megfigyelésének eredményeit nem hozza nyilvánosságra.

Nicolas Camille Flammarion 1892-ben jelentette meg a Mars-kutatás történetét összefoglaló nagyszabású művének (La Planète Mars et ses Conditions d'Habitabilité, Gauthier-Villars et Fils, Paris) első, 608 oldalas kötetét. Az 1909-ben megjelent, 595 oldalas második kötet 426 rajzot és 16 térképet tartalmaz az 1860-tól 1901-ig terjedő időszakból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár