2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromból csak két német tudja, hogy 15 évvel ezelőtt leomlott a berlini fal

2004. november 9. 11:15

Egy felmérés tanúsága szerint minden harmadik német nem tudja, hogy 15 évvel ezelőtt leomlott a berlini fal, az NDK megnyitotta nyugati határait. Lássuk mi történt e történelmi jelentőségű napon.

1989. november 9. - A berlini fal és a szövegdrót többé nem választja el Németország két részének lakóit, akik számára egy új korszak kezdődik. E nap történelmi jelentőségéről a megkérdezettek 67 százalékának van tudomása - derül ki a `Bildwoche` című televíziós magazin megbízásából az Emnid közvélemény kutató intézet által elvégzett felmérés hétfőn közzétett eredményéből. Arra a kérdésre: `Tudja-e, hogy mi történt 1989. november 9.-én?` az új szövetségi államok lakosságának 82 százaléka válaszolt helyesen, a régi szövetségi államokban viszont ez az arány csak 63 százalék volt. A legkevésbé tájékozottnak a 29 évnél fiatalabb németek mutatkoztak: 42 százalékuk ugyanis nem tudta, hogy 1989. november 9-én megszűnt Németország kettéosztottsága. A felmérést októberben végezték, 1005 fős mintán.

1989. november 9. eseményei:

19 óra - Schabowski tájékoztatja a sajtót

Günter Schabowski, az NSZEP politikai bizottságának tagja az NDK televízió által egyenes adásban közvetített sajtókonferencián: "Külföldi magánutazásokat ezentúl mindenféle előfeltétel (utazási ok, rokonsági kapcsolat) nélkül lehet kérelmezni... Az NDK néprendőrségének illetékes útlevél- és bejelentkezésügyi szerveit utasították, hogy a többszöri kiutazáshoz szükséges vízumokat késedelem nélkül kiállítsák... Az NDK és az NSZK közti összes határátkelőhelyet, valamint a (Nyugat-)Berlinbe vezető utakat lehet használni."

20 óra - Kelet-berlini híresztelések

Úgy látszik, Kelet-Berlinben senki sem értette meg igazából, hogy mi ennek a közlésnek a jelentősége. A nyugat-berlini határátkelőhelyek ugyanolyan üresen tátongtak, mint egyébként. Lassanként elterjedt a szóbeszéd, hogy a Bornhollmer Strasse-i határátkelőhely nyitva van.

21 óra - Tömeg az ellenőrző pontokon

A kép egy csapásra megváltozott. Az Invaliden Strasse-i, a Bornhollmer Strasse-i és a Sonnen Alle-i ellenőrző pontnál áttekinthetetlen embertömeg gyűlt össze, arra várva, hogy átengedjék őket Nyugatra. Az útiokmányokkal rendelkező embereket átengedik az úgynevezett "check-point"-okon, ellenőrző állomásokon.

23 óra - Felnyílnak a sorompók

A határőrség nem tud a tömegnek ellenállni. Egy százados parancsot ad, hogy nyissák fel a sorompókat. Emberek ezrei özönlenek át nyugat-berlini területre. A szektorok közötti átkelőállomásoknál magukkal ragadó jelenetek játszódnak le. Ismeretlen emberek zokogva ölelik át egymást. Az NDK-autósok ujjongó nyugat-berliniek sorfala között haladnak. Rövid időn belül reménytelenül megtelnek a belváros utcái.

3.30 óra - Ismét bezárják a Brandenburgi Kaput

A nyugat-berlini rendőrök és a kelet-berlini határőrök lezárták a Brandenburgi Kapuhoz vezető utakat, amelyeken keresztül a berliniek néhány órán át akadálytalanul jöhettek-mehettek. Lassanként mind az 500 000 látogató visszatér Kelet-Berlinbe.

Először történt, hogy Trabantok okoztak közlekedési dugót nyugat-berlini területen. Az éjszakai események azonban visszafordíthatatlanná tették a fal lebontásához vezető folyamatot.

A fal jelkép volt: lebontása megnyitotta az utat az egyesülés előtt. Darabjai a szabadságot szimbolizáló emléktárgyak lettek. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár