2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kolumbusz fedezte fel a dohányzást

2004. március 5. 11:15

A mai, genovai Kolumbusz-konferencia szerint Amerika felfedezőjétől ered a dohányzás első ismert leírása

Korábban

Megtalálták Kolumbusz hajóját
Búvárok a Karib-tenger sekély vizeiben egy spanyol gálya roncsaira bukkantak. Az archeológusok szerint egyre több bizonyíték szól a mellett, hogy ez az azon hajók egyike volt, amellyel Kolumbusz Kristóf utolsó útjára indult.
Vita Kolumbusz valódi nyughelyéről
Hosszú ideje tart a vita arról, hol nyugszanak valójában Kolumbusz Kristóf hamvai: Spanyolországban vagy Dominikán? Spanyol és olasz kutatók DNS-vizsgálattal igyekeznek kideríteni az igazságot.

Ma, március 5-én Genovában nemzetközi konferenciát rendeznek Kolumbuszról. Ennek anyagában szerepel az ANSA olasz hírügynökség által idézett hajónapló-részlet, amelyben a genovai hajós több mint öt évszázaddal ezelőtt azon frissiben beszámolt az általa felfedezett szárazföldön élő benszülöttek különös szokásáról.

"1492 november 6-án Rodrigo de Xeres és Luigi de Torres partra szálltak a kontinensen. Az úton sok emberrel találkoztak, férfiakkal és nőkkel egyaránt, akik hazatérőben voltak falujukba. Kezükben égő parazsat és füveket tartottak, hogy élvezzék a füstjét, amint az szokásuk volt. Ezek szárított füvek voltak, amelyeket egyfajta, ugyancsak száraz lapba tekertek, olyasfajta rudacskaként, mint amivel a gyerekek pünkösdkor játszanak. Ezeket az egyik végén meggyújtották, a másik végén pedig szívták és belélegezték. Miután beszívták szervezetükbe a füstöt, ez a füst elaltatta, és megrészegítette őket, mintegy az orrlyukukon keresztül. Ilymódon nem érezték többé a fáradtságot. Ezeket az általunk muskétának nevezett dolgokat ők a maguk nyelvén tabaccosnak hívták" - olvasható az ANSA által idézett naplórészletben.

Ez volt az első alkalom, hogy egy európai találkozott a dohánnyal (olaszul tabacco, angolul tobacco). Az, hogy ezért hálás legyen-e az utókor, nézőpont kérdése - írja az ANSA.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár