2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újraírhatjuk az ókori történelmet

2004. március 8. 11:15

A nemzetközi szankciók, majd háborúk sújtotta Irak földje még rengeteg, eddig feltáratlan régészeti emléket rejt. Vezető archeológusok egyenesen azt állítják: ha az új leletek bekerülnek a tudományos köztudatba, olyan eredményekkel kell számolnunk, melyek alapján fel kell készülnünk akár a történelemkönyvek átírására is.

Korábban

Irán segít az iraki műemlékek helyreállításában
Az Iráni Kulturális Örökség Szervezete bejelentette: szakértőkkel támogatná Irak háborúban megrongálódott értékeinek helyreállítását.

A warkai asszony, vagyis
a sumér Mona Lisa
Irakban egymást érik a polgári lakosság és a szövetséges megszállók elleni támadások. A régészek mégis azt remélik: ha az ország biztonságosabb lesz, folytatódhatnak a rendkívül ígéretes ásatások. Az újonnan feltárt leletek pedig vélhetően bizonyítják majd: eddigi tudásunkhoz képest ezen a területen már sokkal korábban is léteztek fejlett társadalmak. Legalábbis ezt állítja John Russell, a bostoni Massachusetts College of Art régészprofesszora a brit Reuters hírügynökségnek. "Semmi kétség: egy évtizednyi módszeres ásatás Irak földjén oda vezetne, hogy átírhatnánk a történelemkönyveket" - közölte a régész, aki jelenleg az iraki kulturális minisztérium vezető szakértőjeként dolgozik. Russell az Iraki Nemzeti Múzeumban átadott új, restaurálási és konzerválási munkákra alkalmas laboratórium átadásán így folytatta: "Elképesztő, mennyi történelmi emlék rejtőzik ebben az országban, s nagy részét még nem is ismerjük. De eljön az idő, amikor megismerjük, akkor pedig teljes egészében át kell értékelnünk mindazt, amit az ókorról eddig tudtunk."

Russell 1989-ben és 1990-ben is vezetett ásatásokat a Tigris partján fekvő észak-iraki Ninive, az Asszír Birodalom egykori fővárosa helyén, vagyis a mai Moszul város közelében. Mint elmondta, mindkét ásatás során olyan leletekre bukkant csapatával, melyek egy évezreddel is "hátrébb tolták" az időben az ókori civilizációk eddig ismert történelmét. "Hihetetlen felfedezéseket tettünk, teljesen példátlan emlékeket tártunk fel. De hát Irak már csak ilyen" - mondta a professzor. A jól ismert műemléki helyszíneken kívül - mint pl. az ősi sumér város, Ur - léteznek kevéssé ismert területek is, amelyek hasonlóan gazdagok lehetnek régészeti leletekben. Ezeken a területeken máris megkezdődtek az ásatások, de bizonyára vannak olyanok is amelyeket még nem is ismerünk.

A kutatást a biztonság hiánya hátráltatja a legjobban. Szaddam Huszein totális uralmának majdnem egy éve vége, sok helyen gyenge a központi hatalom, bizonyos területeket fegyveres kincsvadászok tartanak uralmuk alatt. A banditák pár nappal Szaddam bukása után szinte teljesen kirabolták az Iraki Nemzeti Múzeum páratlan gyűjteményét. Az elrabolt és megkerült műkincsek között van az ún. sumér Mona Lisa, egy női arcot formázó, 5000 éves alabástrom-szobor. Ám Russell szerint még kb. 20 egészen egyedi, felbecsülhetetlen értékű műtárgy, és mintegy 10 000 kisebb értékű kincs továbbra is hiányzik.

Sok műkincset már kicsempésztek Irakból - ezeket jogi úton próbálják visszaszerezni Svájcból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból. Russell szerint azonban az ellopott kincsek többsége még Irak területén van, s a megkerült tárgyak aránya - mintegy 25 százalék - a vártnál jobbnak mondható. A régész azt reméli, a jelenleg felújítás alatt álló múzeum néhány hónap múlva ismét kinyithat, s a páratlan kincseket újra láthatja a nagyközönség. "Gyűjteményét tekintve ez világ egyik legfontosabb múzeuma. Reméljük, idővel valódi, nyüzsgő tudományos központot csinálunk belőle, amely a világ minden tájáról vonzza majd a kutatókat" - mondta John Russell a Reutersnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár