2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben a perui múmiák

2004. március 10. 11:15

Több tucat félezer éves múmiát találtak egy sztrádaépítkezésen, Lima külvárosában. A város vezetése múzeumba szállíttatná a leleteket, a régészek szerint viszont erre nincs lehetőség. Ők azt tanácsolják: inkább a temető alá fúrt alagúton kéne átvezetni a forgalmat.

Korábban

Múmiát vegyenek!
A perui éjszakában egyesek sírokban kutatnak elődeik csontjai után, hogy reggelre beinduljon az üzlet - ősi hagyomány ápolói vagy a múmia-kereskedelem legújabbkori áldozatai?
Újra otthon a mosolygó múmia
A fülöp-szigeteki Kabayan városhoz közeli barlangokban száz éve felfedezett múmiákat az 1960-as és 70-es években ellopták, most azonban sikerült őket visszaszerezni.
Inka múmiák: egy elveszett birodalom titkai
A spanyol hódítás előtt az inkák egy igen gazdag közössége élt a mai Lima (Peru) területén. Rendkívüli módszert alkalmaztak halottaik mumifikálásához: hatalmas kötegekbe csavarva helyezték őket nyugalomba.
Kicsomagolt inkák
Sok vizsgált múmia olyan kultúrából származik, amelynek nincsenek írásos emlékei, így mi - a kutatók által készített endoszkópos- és röntgenképek segítségével - sok mindent megtudhatunk mindennapi életükről, munkájukról.
Feltárulhat az inka zsinórírás rejtélye
Az inka birodalom i.e. 1100 körül alakult ki az Andok magasföldjein és a 16. századi spanyol hódításig állt fenn, de sohasem volt írásrendszere sem írott nyelvemléke.

Peruban több ezer múmiát találtak az elmúlt
néhány évben
Több tucat félezer éves múmiát találtak egy sztrádaépítkezésen, Lima külvárosában - tudta meg a CNN perui régészektől pénteken. A 26 összetekercselt csomagban fekvő múmiát 1472 és 1532 között temették el. "Ez a terület az egyik legnagyobb inka temetkezési helyhez tartozik, amely egyben a nyugati féltekén feltárt legnagyobb temető" - mondta Guillermo Cock régész a hírügynökségnek. Cock Lima város megbízásából fésülte át a területet. A feladata az volt, hogy a tervezett sztráda megépítése előtt a lehető legtöbb régészeti emléket gyűjtse össze.

Cock elmondta: a régészek még nem ismerik a holttestek pontos számát. Egyrészt azért, mert még egyik köteget sem nyitották fel, a kötegek pedig olykor több holttestet is tartalmaznak. Másrészt azért, mert a leletek félig még mindig a földben vannak. A sérült, kibomlott kötegekből azonban már kiemelhettek néhány csontot, vagy éppen a halott kezében talált áldozati ajándékot.

A múmia-temető a környékbeli parasztok és kézművesek holttesteit rejti, akik egykor a Rimac-folyó völgyében a Lati és az Isma uralkodók alattvalóiként éltek. "Kétségkívül helybeliek voltak, helyzetüket mai szóval talán középosztálybelinek nevezhetnénk" - mondta a régész az újságíróknak. Cock abban is bizonyos, hogy a környéken fejlett textilipar létezett, hiszen erre utalnak a holttestek takarói és a melléjük helyezett tárgyak: "A holtak mellett talált tárgyak kilencvenöt százaléka textilgyártással kapcsolatos: van köztük szövésre és színezésre használt eszköz. Találtunk például tűt és szövőszéket is."

"A leletcsoport egyik legfőbb értéke és különlegessége mégis az, hogy teljesen érintetlen" - állítja az archeológus. "A temetkezési hely környékén talált nyomok arra utalnak, hogy a temetés előtt szertartásokat is végeztek itt. Konkrétan gabona-, bab- és kokalevél-maradványokra bukkantunk, de találtunk cserépedényeket is."

Az egyedülálló felfedezés ellenére a városházán úgy döntöttek: az útépítés folytatódni fog. "Nem állíthatjuk le a munkálatokat, a városnak nagy szüksége van az új útra. A leleteket múzeumba szállítjuk, ahol konzerválják és kiállítják őket. Itt sérülésnek vannak kitéve" - nyilatkozta a városháza szóvivője, Armando Molina. Federico Kauffmann régész viszont azon a véleményen van: a város jobban tenné, ha az új utat a temető alatt, alagúton vezetné keresztül. Így nem kerülnének veszélybe a további ásatások, amelyek esetleg újabb leletekkel kecsegtetnek. "Peruban sem elegendő pénz, sem elegendő szaktudás nincs ahhoz, hogy a múmiákat konzerváljuk. A Puruchuco múzeumba pedig már nem fér több múmia" - állítja Kauffmann. Az elmúlt néhány évben ugyanis több ezer múmiát emeltek ki a perui régészek, legtöbb az 500 évvel ezelőtt virágzott inka kultúrából származik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár