2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmenekülhetnek a húsvét-szigeti kőarcok

2004. március 11. 11:15

Évszázadok óta pusztulnak a Húsvét-sziget jellegzetes, hosszúkás kőarcai. Egy speciális kémiai eljárással, az UNESCO és egy német restaurátor-csoport összefogásával viszont talán megmenthetők a titokzatos szobrok - írja a Scotland on Sunday.

Korábban

Omladozik a kínai nagy fal
A turisták viselkedése és a pénzhiány okolható a kínai nagy fal drámai mértékű pusztulásáért.
Pusztulnak a Nazca-vonalak
Felelőtlen turisták, a kormány nemtörődömsége, illegális aranybányák és hivatalos szemétlerakók is veszélyeztetik a titokzatos perui Nazca-vonalakat.
Mentés másként
Az önpusztító tinta miatt Európa történelmi dokumentumai lassú pusztulásra vannak ítélve, mert mintegy nyolcvan százalékuk olyan tintával íródott, mely elpusztítja őket.
Veszélyben a perui múmiák
Több tucat félezer éves múmiát találtak egy sztrádaépítkezésen, Lima külvárosában. A város vezetése múzeumba szállíttatná a leleteket, a régészek szerint viszont erre nincs lehetőség.

Ha nem kezelik őket,
az eróziónak esnek áldozatul
A 887 különös, hosszúkás arcú és nagy orrú kőarcot i. sz. 1100 és 1650 között egy mára erősen omlékonyá vált vulkanikus eredetű kőzetből faragták a helyiek nyelvén Rapa Nuinak nevezett sziget bennszülöttei. Mintegy 300 szobrot Rapa Nui lakosai ismeretlen technikával elszállítottak a kőbányából, és a sziget partján, talapzaton állítottak fel. Ezekből már csak kb. 40 áll ma is. Az évente mintegy 20 000 turistát vonzó szobrok a Chile partjaitól 1500 kilométerre fekvő sziget legfőbb jövedelemforrását jelentik.

A szobrokat a savas esők, az önző szuvenírvadász turisták és a természet viszontgaságai egyaránt kikezdték. A kőarcok állapota az utóbbi években minden eddiginél erősebben romlik, és a szakemberek szerint ha nem történnek megfelelő lépések a konzerválásukra, hamarosan teljesen elpusztulnak. Francesco Di Castri, az UNESCO volt igazgatóhelyettese azt állítja: "Azonnali beavatkozásra van szükség. Ha a kőarcok elpusztulnak, elpusztul a sziget is, hiszen turizmus hiányában itt minden megszűnne."

A tavaly az UNESCO világörökség-listájára is felkerült kőszobrok számára a reménysugarat egy csoport német szakember jelenti. A Denkalpflege Maar cég feladata a szobrok restaurálása és állaguk megóvása. A Dr. Peter Friese vezette berlini tudóscsoport elismerte: "valóságos csodát" kell véghezvinniük, ha tartósan meg akarják óvni a kőarcokat. "Egészen egyedi megoldást kell kikísérleteznünk" - mondta Friese, aki már el is utazott a szigetre. "A kövek restaurálását akár a gyógyászathoz is hasonlíthatnám. Annyit tudunk, hogy az omló kő beteg. Már csak meg kell találni a megfelelő kezelést" - érzékeltette a problémát Friese.

A kúra azzal kezdődött, hogy a kövekből vett mintákat a professzor berlini laboratóriumába szállították. "A kövek sok agyagot tartalmaznak, így esővíz hatására a szobrok megduzzadnak" - állapította meg Friese. "Mikor a kő kiszárad, a szobrok újra összezsugorodnak. A több száz éve tartó térfogat-ingadozás kikezdte és porhanyóssá tette a kő szerkezetét. Nem csoda hát, hogy a szobrok szinte szétmorzsolódnak. Új kísérleti módszerrel fogjuk megszilárdítani a köveket. Az ehhez felhasznált vegyi anyagoknak persze szigorúan harmonizálniuk kell a kövek mostani összetételével."

Ha sikerül is megtalálni a megfelelő impregnálószert, további probléma, hogy hogyan tudják a hatalmas kőtömböket bevonni vele. "Laboratóriumi körülmények között már sikerült a kisebb darabokat ellenállóvá tennünk, de kérdés, hogyan tudjuk az anyagot felvinni a szabad ég alatt álló, jókora szobrokra" - osztotta meg a problémát a skót lappal a Friese potsdami kollégája, Thomas Bolze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár