2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vatikán is részt vesz az Inkvizíció történetének kutatásában

2004. november 17. 12:39

A boszorkányság, eretnekség és más bűnök miatt egyházi vagy polgári eljárás során elítéltek peranyagai mostantól a Vatikán segítségével kutathatók. Az Inkvizíció kulturális és társadalmi hatásainak felmérésén dolgozó szakemberek olaszországi és európai egyházi-, állami- és magánlevéltárakban, illetve a különböző könyvtárakban fellelhető dokumentumokat elemeznek.

A Vatikán, az Olasz Kulturális Minisztérium illetve a Trieszti Tudományegyetem Inkvizíciós Kutatóközpontja együttműködési megállapodása szerint

A Vatikán idén már közzétette azt a nyilatkozatát is, miszerint az Inkvizíció által megkínzottak és megégetettek száma sokkal kevesebb, mint ahogy azt addig gondolták. II. János Pál pápa megjegyezte, hogy a katolikus Egyház már elnézést kért azokért a kisebb "hibákért", melyek az Inkvizíció működése során felléptek. Ezen kívül azt az igényt is kifejezte, mely szerint szükséges lenne az Inkvizíció valódi kulturális és társadalmi hatásainak felmérése az adott korszakokban.

 

Az egyház illetékesei az Inkvizíciót a középkortól kezdve az ortodox katolikus doktrina szisztematikus megvédésére használták fel. A célpontok között az eretneknek, boszorkánynak vagy más főbenjáró bűnösöknek (áttért muszlimok és zsidók is) minősített személyek voltak. A Vatikán szóvivője, Joaquin Navarro-Valls szerint az új kutatás az olaszországi és a külföldi egyházi-, állami- és magánlevéltárakban, illetve a különböző könyvtárakban fellelhető dokumentumokból dolgozik majd. "Soha nem folytattak még ilyen széleskörű kutatást, mely modern történetírói eszközökkel a középkori- és modern Európa vallási eszméinek irányítását dolgozta volna fel."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár