2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem kímélik a Szabadság téri szovjet emlékművet

2004. november 17. 10:43

A Szabadság téri emlékművet 2002-ben olajjal öntötték le, tavaly Szilveszterkor piros festékkel, majd tojással, legutóbb fekete festékkel telt lufikkal dobálták meg. A szocialista időszak egyetlen budapesti köztéren maradt emlékműve korábban is sok izgalmat váltott ki. Az eredetileg csak pesti Bastilleként ismert kivégzőhelyen az 1920-as években már Trianon-emlékmű állt.

A budapesti Szabadság tér és környéke helyén 100 évig egy II. József által építtetett tüzérlaktanya állt, melyet a pesti Bastille-nak neveztek. Sok magyar forradalmárt, szabadságharcost börtönöztek be vagy végeztek ki itt - többek között Batthyány Lajost, illetve jelképesen felakasztották Kossuth Lajost, Táncsics Mihályt, és Irányi Dánielt. A tér az ő emlékükre kapta a Szabadság nevet, a környező utcák a magyar vértanúk nevét viselik.

1897-ben bontották le a rossz hírű laktanyát és alakították ki a jelenlegi környezetet. 1920-ban Trianon-emlékműcsoportot állítottak fel a téren, amit 1928-ban ereklyés országzászlóval egészítettek ki. 1945-ben ezt az emlékműcsoportot lerombolták.

1946-ban állították fel Antal Károly munkáját, a 15 méteres obeliszket. Az emlékmű tetején aranyszínű ötágú csillag, átellenes oldalain szintén aranyszínű sarló-kalapács, illetve két-két magyar és orosz nyelvű felirat található: "DICSŐSÉG A FELSZABADÍTÓ SZOVJET HŐSÖKNEK". Északi és déli oldalán két félköríves bronz dombormű látható. A déli oldalon nyolc szovjet harcos zászlóval és harckocsival, a háttérben a Klotild-paloták és az Erzsébet híd; az északin négy szovjet harcos, a háttérben az Országház épülete látszik. Az elesettek nevét tíz táblán sorolták fel. Ez a szocialista időszak egyetlen köztéren maradt budapesti szovjet emlékműve Budapesten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár