2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Modern épületbe költöző levéltárak

2004. november 17. 12:53

Az észak-angliai történelem hét évszázadnyi anyaga az iratok számára a legjobb fizikai körülményeket biztosító új levéltári épületbe költözik

Az észak-angliai levéltári anyag áthelyezése

A több tucatnyi teherautó által végzett költöztetést során az iratanyagot a Yorki Egyetem Heslington Campus-ából és a Borthwick Intézet eddigi épületéből szállítják abba a 6,5 millió fontból épült új épületbe, mely a Heritage Lottery Fund támogatásával épült fel. Az épületek teljesen tűzbiztosak, ablaktalanok, állandó hőmérsékletet és megfelelő légnedvességet biztosítanak, hogy mindentől megóvják a nagy mennyiségű levéltári anyagot. Az intézmény 1953-ban nyitotta meg kapuit, és egyháztörténetet kutató speciális intézetként hamarosan a Yorki Egyetem részévé vált. Az 1320-1858-ig ívelő, és 500000 darabot tartalmazó levéltári anyagban többek közt a Halifax család levéltára, és Charlotte Bronte végakarata is megtalálható. Több száz évre visszamenőleg őrzik a keresztelési, házassági és halálozási anyakönyveket, melyek eddig az új épülettől mintegy három kilométerre, a Borthwick Intézet eddigi épületében, a York város központjában álló 15. században épült St. Anthony Hall-ban voltak.

 

Az új Intézet közel 40 kutatót fogadhat majd egyszerre, és egész életen átívelő tanulási programokat is indít, illetve előre meghatározott időpontokban lehetővé teszi majd az iskolai látogatásokat is. A Borthwick Intézet levéltári részlegének vezetője, Chris Webb szerint: "Mivel az eddigi levéltár megtelt, el kellett költöznünk, és végre minden anyagot egy helyen tarthatunk. A Borthwick Intézet ezzel az összevonással az egyik legnagyobb családi levéltár lett Észak-Angliában. Mindenki számára nyitva tartunk, most már nem csak a kutatókat tudjuk fogadni."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár