2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alexandrosz, a kibertér meghódítója

2004. november 25. 10:28

Ha az interneten egy Google-keresés keretében eredünk Nagy Sándor nyomába, akkor körülbelül 1,12 millió internetes oldalt találunk, melyek közül csak a hódító életével több ezer foglalkozik .

Andy Warhol:
Nagy Sándor

A Tim Spelling által jegyzett Alexander The Great on the Web c. oldal egy "lenyűgöző kalauz közel 1000 Nagy Sándorral foglalkozó kategorizált és kiértékelt oldalhoz." A linkek kategóriái a következőképp szerepelnek: webes életrajzok, Nagy Sándor karaktere, hadseregek és csaták, Oliver Stone Nagy Sándor filmje, dokumentumfilmek, Nagy Sándor az irodalomban, és eredeti források az interneten. Külön kategóriát képeznek Nagy Sándor portréi, sírjának feltételezett helyei, illetve az akadémiai értekezések is. (Az oldal üzemeltetője hasonló tematikában tart még fenn oldalakat, Kleopátráról, Dzsingisz kánról, illetve az angyalokról is).

 

Egy hasonlóan tartalmas és minőségi oldal a Thomas William-Powlett által szerkesztett Alexander the Great's Home on the Web, melyen komoly áttekintést kaphatunk a Nagy Sándorral valaha is foglalkozó művészekről, művészeti alkotásokról, és minden hozzá kapcsolódó fogalomról is. Jelenleg a hódító szexuális orientációi, és lovának Bukephalosznak élete szerepelnek új anyagként a címlapon.

 

Azonban ha a sok kis színes információ mellett az alapokra is kíváncsiak lennénk, akkor az Alexander the Great c. oldalt érdemes meglátogatni, mely bemutatja Nagy Sándor életének titokzatos részleteit. Mindezt érdekesen és elegánsan teszi egy megfelelően kategorizált életrajz formai keretein belül. Ha Nagy Sándor és apja, Fülöp életének további részleteire lennénk kíváncsiak, akkor Livius oldalán ennél is részletesebb életrajzot kapunk bőséges képi illusztrációval ellátva. 

 

A In The Footsteps of Alexander the Great (Nagy Sándor nyomában)  c. 4 részes televíziós minisorozatot is megtalálhatjuk az interneten, mely a hagyományos televíziós-filmes alapinformációkon kívül letölthető tanári segédletet is kínál. Aki a Nagy Sándor-filmek történetére kíváncsi, az részletes információkat találhat a Wikipedia kapcsolódó oldalán.

 

Ha magyar nyelvű oldalakat keresnénk, azok száma igen csekély. Egyrészt étvágygerjesztőnek megtalálhatjuk Kertész István könyveinek kivonatos fejezeteit, ám ezek a többi témában illeszkedő oldallal együtt is ezek csak egyszerű szöveges oldalak minimális tartalommal. Bonyolultabb és többrétűen összetett oldalakat nem nagyon találunk, melyek Nagy Sándor életéről informálnák az érdeklődőt. Ezért tűztük ki magunk elé célul, hogy cikksorozatot indítunk Nagy Sándorról, melyben felidézzük az ifjú makedón királyfi indulását, elkísérjük útján Perzsia meghódítóját, végül a hellenisztikus világ urának hétköznapjait mutatjuk meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár