2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emberáldozat nyomai a mexikói piramisnál

2004. december 3. 16:17

Lefejezett holttestekre bukkantak a 2000 éves mexikói Holdpiramisnál, mely vérfagyasztó emberáldozatok színhelye lehetett.

`Nehéz elhinni, hogy az itteni szertartások csupán békés és szimbolikus rituális események volt. Sokkal valószínűbb, hogy a szent hely vérfagyasztó emberáldozatok színhelye volt` - mondta Saburo Sugiyama, a most folyó ásatás vezető régésze a Reutersnek.


"Az áldozatra szánt embereket és állatokat a helyszínen, vagy a közelben ölték meg. Felfedezésünk Közép-Amerika egyik legvéresebb eseményére világít rá." A 12 megtalált áldozatból tizet lefejeztek, majd félredobták őket az áldozati, később  temetkezési hely egyik oldalára. A másik két test gyöngyökkel gazdagon díszített ruhát viselt. Találtak egy emberi állkapocshoz kasonlító nyakéket is.


Az aztékok a 16. század folyamán érkeztek meg Teotihuacán piramisaihoz, mikor város már évszázadok óta kihalt és elhagyatott volt. Nem tudni, milyen nyelven beszéltek az őslakosok, de az aztékok szerint az itt található szakralitás miatt "ez az a hely, ahol az emberek istenné válnak".


Mintegy 200 évnyi ásatás után a régészek még mindig a sötétben tapogatóznak a város eredetével kapcsolatban, mely fénykorában (i. sz. 500 körül)  közel 200 000 embernek adott otthont - annyinak, mint ezer ével később London. A mesterien megtervezett város 700 körül tűnt el a történelemből, nagyjából ugyanolyan rejtélyes körülmények közt, mint ahogy megszületett.


A hely ma Mexikó egyik fő turista-látványossága, mindössze 56 kilométerre északkeletre Mexico Citytől. Nemrég azért robbant ki komoly vita a helyszínen, mivel a Wal-Mart áruházlánc alig 800 méterre innen szeretett volna egy újabb gigantikus áruházat emelni. A helyiek harcoltak és tiltakoztak, ám elvesztették a küzdelmet. A Holdpiramistól nem messze tehát hamarosan áruház épül.


Sugiyama elmondása szerint a majdnem kész ásatás szerint a Holdpiramis az építői számára az államuk erejét demonstrálta az ott tartott szertartásokkal és áldozatokkal. Az ásató régészek nyilatkozata szerint "néhány múltbeli értelmezéssel szemben a hadviselés és az erőszak állt a város kultúrájának középpontjában".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár