2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A britek fele nem hallott Auschwitzról

2004. december 6. 14:30

A britek közel fele, a fiatal korosztálynak pedig csaknem a kétharmada nem hallott Auschwitzról - ez derült ki a BBC felmérésébőlből.

A brit közszolgálati tévé 3 millió fontos (1 milliárd forintos) költséggel készítette el hatrészes sorozatát az európai holokausztról. A műsornak, amelyet Auschwitz felszabadulásának 60. évfordulóján kezdenek vetíteni, központi eleme lesz a legnagyobb náci haláltábor-komplexumban történtek feldolgozása, száz túlélő, köztük magyar deportáltak megszólaltatásával.

 

Laurence Rees, a producer a brit sajtónak elmondta: komoly rábeszélés után sikerült szóra bírni néhány egykori SS-t is, akiknek zöme most sem mutatott semmiféle megbánást. Még csak arra sem hivatkoztak, hogy parancsokat teljesítettek; annak idején egyszerűen helyesnek vélték, amit tettek - mondta Rees. A producer, aki már készített egy nagyszabású BBC-sorozatot a nácik hatalomra kerüléséről, ugyanakkor legalább ilyen megdöbbentőnek mondta a témával kapcsolatos nagy-britanniai ismerethiányt.

 

A BBC megbízásából, 4 ezer felnőtt brit állampolgár bevonásával elvégzett felmérés azt mutatta ki, hogy a felnőtt brit lakosság 45 százaléka soha nem hallott a világ legnagyobb temetőjének is nevezett auschwitzi koncentrációs táborról. Az átlagon belül a nők, illetve a 35 év alatti fiatalok 60 százaléka ismerte be, hogy nem találkozott még a lengyelországi náci halálgyár nevével. Rees a pénteki The Daily Telegraph idézete szerint azt mondta: Auschwitz a történelem legnagyobb tömegmészárlásának helyszíne volt, neve mégsem mond semmit sok embernek.

 

(Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár