2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégse Kossuth-levél

2004. március 22. 09:00

Inkább a szabadságharc korából való értékes kordokumentum, semmint Kossuth Lajostól származó levél az a kézirat, amelyet egy szolnoki régiséggyűjtő vásárolt nemrégiben egy budapesti bolhapiacon.

A megsárgult, véres levelet egy szegedi, felszámolt temető lebontott kápolnájának romjai alól ásta ki egy Csikósi Gyula nevű személy, aki később a bolhapiacon Szénási Gyula gyűjtőnek adta el a dokumentumot. Szénási arra a következtetésre jutott, hogy a "Kossuth Lajos, Igazság Védőjének búcsú szavai a Magyar Hazához" című kézirattal ritka relikviát talált, és a levél eredeti voltának tisztázása végett átadta azt, illetve annak másolatát az Országos Széchenyi Könyvtárnak, illetve a szolnoki Damjanich Múzeumnak.

Az első vizsgálatok után megoszlottak a vélemények, bár a szakértők abban egyetértettek: kizárt, hogy a bemutatott irat Kossuth Orsován elmondott búcsúbeszédének hiteles szövegét tartalmazná. Nem Kossuth vére folyt rá, amint Szénási Gyula eredetileg közölte, nem hiteles a keltezése és valószínűtlen, hogy valóban Kossuth szavait tartalmaznák - már csak azért is, mert utólag Kossuth cáfolta, hogy beszélt volna Orsován.

Szvitek Róbert, a Magyar Nemzeti Múzeum kutatója az MTI-vel közölte: két órát beszélgetett Szénási Gyulával, és részletesen elmagyarázta neki, hogy a szöveg miért mond teljes mértékben ellent Kossuth gondolkodásának. Egyebek között azért - mondta Szvitek Róbert - mert abban olyan kitétel szerepel, amely "királynak" minősíti Ferenc Józsefet, holott képtelenség, hogy Kossuth uralkodójának ismerte volna el a Habsburg császárt. Hiszen Ferenc Józsefet épp az ő javaslatára fosztottak meg magyar trónjától 1849-ben Debrecenben. Kossuth tehát soha nem ismerte el királyának az uralkodót.

Bagi Gábor, a Szolnoki Damjanich Múzeum tudományos munkatársa szerint: "Már korábban is megerősítettük, hogy a vitatott irat valószínűleg csakugyan a szabadságharc korából származik. Ezt az anyagvizsgálat is igazolta, s ezért mindenképpen értékes kordokumentumnak kell tekintenünk." Bagi és munkatársai a ceglédi Kossuth Múzeum munkatársaitól tudják, hogy az ő birtokukban van két állítólagos Kossuth-búcsúbeszédet tartalmazó - hasonló jellegű, de szövegében a Szegeden előásott állítólagos beszédszövegtől némiképp eltérő - irat. Ezek az iratok - mondta a kutató - muzeális értékű kordokumentumok. Hasonló iratokat készítettek és terjesztettek országszerte a Kossuth hívők, a szabadságharc emlékét ébren tartó magyarok.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár