2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összeállhat VI. Ramszesz szarkofágja

2004. március 23. 09:00

Sokadszor hallatja a hangját Zahi Hawass, az egyiptomi régészeti tanács elnöke hazája műkincseinek érdekében. Ezúttal VI. Ramszesz szarkofágjának rekonstrukciója alkalmával jelentette be: jó néven venné, ha a British Museum visszaszolgáltatná a kőkoporsó Londonban őrzött eredeti arcrészét.

Korábban

Egyiptom visszaköveteli régészeti leleteit
Zahi Hawass, az Egyiptomi Régészeti Hatóság új vezetője harcot hirdetett az egykor, Egyiptom területén kiásott és külföldre vitt régészeti leletek azonnali visszaszállításáért.
Ausztrália visszakapta egykori őslakosait
Precedens és egyben gesztus értékű döntést hozott az angol Horniman magánmúzeum: lemondott az aborigineket bemutató gyűjteményéről, és visszaadta Ausztráliának kollekciójának eme részét. A gyűjtemény elsősorban csontokat tartalmaz.
A spanyolok visszaadnák az orosz hadizsákmányt
Egy kereszt visszaadásáról folynak a tárgyalások Spanyolország és Oroszország között. Ha a felek megegyeznek, a templomdísz visszakerülése a II. világháború kísértetein való felülemelkedés szimbóluma lehet.
Az angolok visszakövetelik a lasagnet
A világ legrégibb angol nyelvű szakácskönyvét tanulmányozó kutatók autentikus középkori ételek után kutatva bukkantak az 1390 körül az angol királyi udvar séfei által írt receptre.
Egyiptom visszaköveteli műkincseit - Jövő márciustól kopt kiállítás a Szépművészetiben (Népszabadság)
Sűrűn találkozik Joan Fletcherhez hasonló kutatókkal - provokálom Zahi Hawasst, aki csak legyint. Fél évvel ezelőtt még kettőjük szakmai csörtéjétől volt hangos a szaksajtó, mára azonban lecsillapodtak a kedélyek.

Zahi Hawass
Rázós jövő elé néznek az emberiség kulturális örökségének legféltettebb kincsei, ha a legnevesebb európai és amerikai múzeumok engednek az egykori tulajdonosok követelésének: Etiópia például Olaszországtól kéri vissza obeliszkjét, Ausztrália őslakói az angol múzeumokból vitetnék vissza őseik maradványait, legutóbb pedig Görögország jelentette be: `hazavinnék` az Elgin márványokat a British Museumból. A legtöbb vihart mégis az Egyiptomi Régiségügyi Legfelsőbb Tanács hírhedtté vált elnöke, a nemrég Magyarországon is járt Zahi Hawass tevékenysége kavarta: a régész egy ideje fáradhatatlanul követeli vissza az egykor hazája területén talált kultúrkincseket a világ legnagyobb múzeumaitól. A Reuters jelentéséből kiderül: Hawass kampányában ezen a héten VI. Ramszesz fáraónak a British Museumban őrzött szarkofág-részlete került sorra.

Egyiptom régészeti értékeinek legfőbb felügyelője vasárnap jelentette be: amerikai pénzügyi segítséggel, 250 kisebb-nagyobb darabból sikerült összeállítani VI. Ramszesz fáraó ripityára tört szarkofágját. Az uralkodó arcmását azonban öntvény-másolattal kellett helyettesíteniük, hiszen a szarkofágnak ez a darabját 1823 óta Londonban őrzik. Az egyiptomi régész ezért azt kéri a British Museumtól, hogy adja vissza a szarkofág hiányzó részletét.

Az i. e. 1156-tól 1145-ig uralkodott fáraó sírját már halála után alig 100 évvel kirabolták - ahogy az általában történni szokott a Királyok Völgyében eltemetett uralkodók nyughelyeivel. VI. Ramszesz esetében ekkor tört darabokra a kőkoporsó is.

Az arc Londonban, a test Egyiptomban -
VI. Ramszesz szarkofágja
"Sikerült másolatot készítenünk az eredetiről, ám azt remélem, egy nap a British Museum visszaszolgáltatja az eredetit. Cserébe magával vihetik a másolatot" - közölte Zahi Hawass a szarkofág első nyilvános bemutatásán. A rekonstruált szarkofág - és vele az arcmásolat - VI. Ramszesz sírjában, egy hegyoldalba vájt, 100 méter hosszú, gazdagon díszített folyosó végén tekinthető meg.

"Meg vagyok győződve róla, hogy a British Museum is jól jár, ha visszaküldi az eredeti arcot, hiszen az egyedi emlék itt, az eredeti sírban nyeri el igazán az értékét. A British Museumban semmit sem ér" - mondta Hawass, aki azt is hozzátette: formális követeléssel még nem éltek az angolok felé.

A British Museum nem az egyetlen intézmény, melytől Hawass visszaköveteli Egyiptom egykori kincseit - sőt, már sikerrel is dicsekedhet: tavaly októberben egy amerikai múzeumból Egyiptomba szállítottak egy múmiát, feltehetően az i. e. 1290 körül uralkodott I. Ramszesz porhüvelyét.

VI. Ramszesz szarkofágja eredetileg egy másik kőkoporsóban nyugodott, ám évszzadokkal ezelőtt az is súlyosan megsérült. A fáraó mumfikált holttestét már az ókorban áthelyezték egy másik temetkezési helyre, jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár