2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Google digitális világkönyvtárat hoz létre

2004. december 17. 12:10

A világ legnépszerűbb keresőszolgáltatását biztosító Google digitalizálja a legnagyobb amerikai könyvtárak állományát és ingyenesen kereshetővé teszi azokat az interneten.

Virtuális világkönyvtár épül

Az internetes tájékozódás legnépszerűbb eszközeként ismert Google jelenleg nyolcmilliárd oldalt indexel le adatbázisában. A naponta több tízmillió látogatót kiszolgáló keresőgép üzemeltetői a hét elején újabb nagyszabású digitalizálási tervről számoltak be. A bejelentést sokan azonnal a sci-fi-k világából ismert világszintű virtuális könyvtár kialakításának kezdőlépéseként értékelik.

A keresőoldal üzemeltetői ezúttal nem kisebb nevekkel szövetkeztek, mint a Harvard, a Michigani, a Stanford Egyetem könyvtárai és a New Yorki Közkönyvtár (New York Public Library). Az intézetek törzsanyaguk egy részét, teljes katalógusállományukat, valamint a világ könyveinek, tudományos folyóiratainak és különleges gyűjteményeinek kereshető katalógusát digitalizálják. A naponta több tízezer oldalnyi anyag szkennelésével és digitalizálásával számoló vállalkozáshoz a tőzsdén is sikereket elkönyvelő Google adja a technikai hátteret.

 

Egy és száz nulla: a nagy mennyiségű adat
keresését biztosító Google a googol
számról kapta nevét, mely a legnagyobb,
saját névvel bíró szám.

 
"Már a Google elindítása előtt is arról álmodtunk, hogy óriási mennyiségű információval dolgozhatunk" - nyilatkozta Larry Page, Google társalapító. "A Google küldetése a világ információtömegének rendezésére irányul, és a könyvtárakkal együttműködve segítünk ezt az álmot megvalósítani".

 

A társaság nagyszabású terve egyben a legújabb fejlesztés, a Google Print program bemutatkozása is, mely szerkesztőknek és kiadóknak nyújt segítséget könyvek és publikációk online használatában.

A Google képviselői cáfolták azt az értesülést miszerint a több mint 15 milló példány digitalizálásáért könyvenként 10 dollárt kívánnak felszámolni, ám ha ingyenesen is dolgoznak, a könyvtárosok szerint a terv megvalósítása közel egy évtizedet vesz igénybe.

Mivel a Google nem exkluzív szerződést írt alá, ezért vélhetőleg az Amazon, a Microsoft és a Yahoo is hamarosan megjelenik a könyvtárak környékén. A fő beruházóhoz hasonlóan abban reménykedhetnek, hogy a könyvtári anyag ingyenes hozzáférhetőségének biztosításáért reklámokat helyezhetnek el az oldalon.
 

A könyvtárak az újabb beruházóktól a digitalizáslás felgyorsítását várják: "Két évtizeden belül a világ legtöbb könyve digitalizált formában is elérhetővé válhat, és reméljük, hogy mindez az interneten is ingyenes lesz, mint ma a könyvtárakban" - mondta el Michael A. Keller, a Stanford Egyetem vezető könyvtárosa.

 

A Google által vezetett adatbázis-építés, valamint a cég újabb és újabb fejlesztései (mint például a Kongresszusi Könyvtár állományának, illetve az amerikai újságok archívumának digitalizálása) egy olyan folyamat lépései, mely az eddig csak a kutatók számára elérhető könyvtári állományok egyre szélesebb körű és mélységű internetes elérhetőségét igyekszik megvalósítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár