2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták a világ legrégibb furulyáját

2005. január 18. 10:45

Harminchétezer évvel ezelőtt készített furulyát sikerült újraalkotniuk a tübingeni egyetem régészeinek.

Mint a Corriere della Sera című olasz lap írta, az archeológusok a 70-es években találtak Geissenklösterle barlangjában (Baden-Württemberg tartomány) 31 mamutagyar-darabot, amelynek további vizsgálatához, elemzéséhez hiányoztak az anyagi források. Több, mint 30 év után nyílt erre lehetőség, és a régészek rájöttek, hogy a csontok egy furulya darabjai. A rekonstruált hangszer 18,7 centiméter hosszú és három lyuka van.

 

A C-14-es vizsgálat alapján a kutatók először 35 ezer évesnek hitték, egy másik, pontosabb adatokat szolgáltató vizsgálati módszer azonban 37 ezer évet mutatott ki. Korábban találtak ugyanebben a zónában furulyákat, de azok későbbi eredetűek voltak, és minőségileg gyengébbek, mivel madárcsontból faragták őket. 1966-ban pedig Ivan Turk, a szlovén tudományos akadémia paleontológusa jelentette be, hogy a szlovéniai Divje Babe I. ásatásokon, amely egy neandervölgyi ember egyik települése volt, találtak egy 45 ezer éves furulyát. Medvecsontból készült, és több lyuk volt belefúrva. A leletet azonban a tudományos világban nem találták meggyőzőnek, olyan értékelések is elhangzottak, amelyek szerint ezeket a lyukakat egy állat harapta a csontba.

 

A geissenklösterlei lelet azonban minőség szempontjából is jelentősebb, mivel mamutagyarból készült, amelyet az akkori munkaeszközökkel nehezebb volt kifaragni, másrészt a hangja is tökéletesebb. Friedrich Seeberger zenei régész, aki már számos történelem előtti hangszert rekonstruált, kijelentette: a paleolitikum embere képes volt esztétikus, variációkban gazdag zenét alkotni, és mivel vállalta a mamutcsont kifaragásának minden nehézségét, bizonyára fontos szerepet játszott életében a zene. A madárcsontból készült furulyákat a mamutcsontból valóval összehasonlítva, azt mondta, hogy a kettő között akkora a különbség, mint a Toyota és a Rolls Royce között. A mamutcsont-furulyát a régi mester valószínűleg nyírfagyantával ragasztotta össze.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár