2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bennszülött törzsek a szökőár fő áldozatai

2005. január 5. 13:00

Antropológiai értelemben is katasztrófát okozott a szökőár, ugyanis hat bennszülött törzset szinte teljesen kiirtott. Szakértők szerint a kis szigetek őslakosai már eddig is kevesen voltak, és a halálos hullám veszteségeinek felmérése után úgy tűnik, hamarosan végleg kihalnak.

A sentineli törzs
egy tagja

Szakértők szerint a külvilágtól elszigetelt törzsek megmentésére indított expedíciók eleve reménytelenek. Antropológusok leginkább a Sentinel és Nikobár szigetiek vadászó-gyűjtögető, félnomád törzseit féltik a végső megsemmisüléstől. A törzsek eddigi elszigeteltségéhez az is hozzájárul, hogy a szigetcsoporton több indiai katonai támaszpont is található, ahová külföldieket nem engednek.

Az Észak-Sentinel szigeten alig 100 főből álló, a környéken élő népek közül antropológiai értelemben a legfontosabb sentineli törzs teljesen eltűnt a szökőárban.

 

Egy shompen
harcos

A nikobáriak körülbelül 25000-en vannak, és valószínűleg őket is komoly emberveszteség érte, talán a végleges eltűnéshez is közel kerültek. Az egyik Nikobár-sziget 12 településén élők közül a teljes populáció közel felét vihette el a halálos hullám. A nikobári törzsek által lakott Chowra szigeten az 1500 főnyi lakosságból eddig 38 halálesetet jelentettek, ám az áldozatok számáról szóló jelentés még nem végleges.

Az Andamán-szigeteken élő Onges törzs talán nem szenvedett ekkora veszteségeket, eddig mindössze 14 halálesetről tudnak az illetékesek, ám az egész törzs összesen 100 főből áll.

A shompenek, a Nagy-Andamániak és a jarawaiak viszont csak jóval kevesebb veszteséget könyvelhettek el, mivel alapvetően magasabb területeken élnek, ám mivel egyre kevesebben vannak, az ő törzseik is közel kerültek az eltűnéshez.

 


 

Nagy-Andamániak - ma már csak 40 fő, de egykor a legnépesebb törzs az 1860-as években estek áldozatul a britek megjelenésével elterjedt járványoknak. Az elveszettnek hitt törzset 1968-ban megtalálták a Strait szigeten.

 

Egy sentineli harcos íjával megcélozza a cunami
áldozatait kutató helikoptert december 28-án.

 

Onges-törzs - 10 fő, a Kis-Andamán szigeten; jelenleg két településük van, félnomád életmódot folytatnak, gyűjtögetésből élnek. Minden barátkozási kísérletnek ellenálltak.

Jarawaiak - 266 fő, a Középső- és Déli-Andamán sziget nyugati partjain élnek. Hagyományosan ellenségesek minden kapcsolatfelvétellel szemben, ám nemrégiben a törzsön kívüliekkel is kapcsolatba léptek.

Sentinelik - 100 fő, North-Sentinel szigeten laknak. A világ valószínűleg legelszigeteltebb népcsoportja, biológiai és kulturális értelemben egyaránt. Ellenségesek a törzsön kívüliekkel, eddig egyáltalán nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot.

Shompenek - 250 fő, a térség egyetlen mongoloid törzse. A Nagy-Nikobar szigeteken élnek, félnomádok, vadászatból és halászatból tartják fenn magukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár